McLaren P1 LM

landscape-1466521946-lanzante-7

McLaren P1 anses av många som en av världens snabbaste bilar. Så snabb att Jeremy Clarkson gick med på att byta namn till Jennifer om Porsches 918 Spyder kunde klå den. Tyvärr blev det inget namnbyte eftersom ”riktiga” Top Gear gick i graven tätt efter.

För de kunder som kände att en McLaren ska framföras på bana byggde man P1 GTR. Tricket man gjorde var det klassiska ”öka effekten och minska vikten”. Knepet funkade för att sälja slut på dessa bilar väldigt fort.

Men nu är McLaren tillbaka igen. Med en ”hatten av” till den hyper-extrema F1 LM. Det är Lanzante som återigen har varit i farten och resultatet är den kanske mest hårresande och saltaste av dagens hyperbilar. Lanzante själva menar att LM är den absolut snabbaste och även den sista versionen av P1 som någonsin kommer att byggas.

 

Efter att alla 24 P1 GTR:er såldes bestämde sig Lanzante för att erbjuda en gatukonvertering vilket flera kunder hoppade på. Succén gick inte att blunda för vilket McLaren snabbt insåg och bestämde sig för att återskapa LM-namnet.

Genom att plocka ut delar ur racingbilen P1 GTR som inte behövs på allmän gata har man faktiskt sparat ner vikten ännu mer. Hur mycket då? LM väger 60 kg mindre än P1 GTR! Precis som F1 LM kommer McLaren bara bygga 6 stycken P1 LM.

Tillsammans med den überlätta bilen och den 1000 hästkrafter starka motorn är det inte svårt att inse vilket monster McLaren och Lanzante har kokat ihop. Vad kalaset kostar vågar jag knappt tänka på.

Bilen är utvecklad tillsammans med Kenny Bräck och kommer ha sin premiär på Goodwood Festival Of Speed nu till helgen.