Jämförelse: Sverige mot världen

0-300comparison

Länge har hyperbilarna varit högst upp i näringskedjan. Vilken som är den första hyperbilen kan diskuteras. Personligen räknar jag Bugatti Veyron som den första riktiga hyperbilen. McLaren F1 är en annan bil som ofta nämns som grunden till begreppet. Numera finns det som känt en alldeles speciell trio av hyperbilar. Internet har döpt dessa tre till Holy Trinity. Gruppen består utav Ferrari LaFerrari, McLaren P1 och Porsche 918 Spyder. Dessa är alla hybrider vilket verkar vara den nya trenden som allt fler börjar titta närmare på. Nyligen satte den hyllade motorjournalisten Chris Harris ihop ett test av dessa där det visade sig att McLaren var den bilen som satte snabbaste varvtiden i Portugal. Ett liknande test genomfördes av Alejandro Salomon där Porsche 918 Spyder stod som segrar.

Vår svenska stolthet Koenigsegg gav sin syn på dessa bilar och passade även på att ge ett väldigt tydligt perspektiv på vad de bygger jämfört med alla andra. Koenigsegg har som ni kanske känner till två modeller just nu. Agera RS och Regera. Den sistnämnda är likt Holy Trinity, en hybrid. Men mycket, mycket mer galen på alla sätt och vis. Den på pappret snabbaste hybriden är LaFerrari. Den har både vikt och effekt till sin fördel. Detta ses tydligt om man tittar på tillverkarnas egna siffror. 0-300 km/h ska LaFerrari klara på 15 sekunder. Både P1 och 918 är slagna där. Hur står sig då Koenigsegg Regera mot detta? I teorin väldigt bra. Man räknar med att Regera ska klara 0-400 km/h på under 20 sekunder. Men eftersom Regera inte börjat byggas än utan slut testas just nu så vet vi inte exakt. Vad man däremot kan gå på till en viss grad är One:1. Bilen som myntade termen megabil. Den har nämligen testats och verifierats både 0-300 och 0-300-0 km/h. Man får ta jämförelsen med en nypa salt eftersom One:1 inte är någon hybrid. Koenigsegg One:1 klarar 0-300 km/h på 11,922 sekunder. Detta har den gjort i verkligheten. LaFerraris 15 sekunder är inte bekräftade utan bara ren mattematik.

Ytterligare ett test av Holy Trinity har gjorts av The Supercar Driver (SCD). I det testet var banan i svagt motlut. I detta testet var McLaren P1 den snabbaste bilen. 0-300 km/h avverkades på 20.11 sekunder. En tid som jämfört med One:1 skulle innebära att One:1 skulle hinna stanna igen innan P1 ens nått 300 km/h. Men One:1 tillverkas inte längre så den räknas inte riktigt. Regera beräknas, tack vare sina 700 el-hästar vara ännu snabbare. Det återstår att se när Koenigsegg vill och kan testa detta. Det före detta rekordet till 300 km/h som Koenigsegg också äger är Agera R och till och med den hade slagit alla i Holy Trinity med marginal. Agera RS är ett mellanting mellan Agera R och One:1 så den hade med de tidigare testerna som facit, med största sannolikhet slaktat samtliga i Holy Trinity. Tyvärr har Koenigsegg ingen egen Agera RS än, men det kommer snart. De tre hybrid-hyperbilarna har anledning att vara nervösa. Vare sig vad Koenigsegg väljer att utmana dem med.

Annonser