Ferrari F12 Versione Speciale – Siktad innan preimären

11828684_939648556087424_8156157298859168319_n

Ferrari har länge jobbat hårt på en vassare version av den redan blixtsnabba F12 Berlinetta. Allt pekar åt att bilen kommer ha världspremiär på bilsalongen i Frankfurt som går av stapeln i September.

Förväntningarna är skyhöga och skorna Ferrari har att fylla är enorma. Senaste gången Ferrari släppte en vassare version av en modell var 458 Speciale. En bil som hyllats av i princip alla. När F12 Berlinetta nu får samma kur väntas det resultera i ett riktigt galet monster. Och dessutom förmodligen Ferraris sista sugmotorbil.

Tittar man på Ferraris modellprogram i dagsläget så är det som följer: California T, FF, F12 och 488. Av dessa är 50 % turboladdade och FF väntas snart få en mindre ansiktslyftning tillsammans med turboladdning. Då återstår endast F12 som märkets enda sugmotorbil. Visst, det ryktas att Ferrari kan komma att putta in hybrid eller turboteknik i F12 Versione Speciale, men det är inte bekräftat. Väljer man att låta bli är det således med största sannolikhet den sista modellen Ferrari släpper utan hjälpmedel av turbo eller hybridteknik (…paus för tårtorkning).

Vad vi kan räkna med är att motorn trimmas till strax under 800 hk. Vikt sparas med hjälp av kolfiber, alcantara och andra lättare material. Resultatet blir en prestanda som förbättras. Några tiondelar här och där lär skalas av. Runt Ferraris testbana Fiorano, ryktas bilen ta sig runt endast en sekund långsammare än flaggskeppet Ferrari LaFerrari.

Bilens exteriör sades läcka via två bilder tidigare i sommar. Men ingen visste om det var en bluff. Men så, likt en blixt från en klar himmel, fotograferades en bil på Ferraris hemmaplan i Maranello. Bilen som är gul   är väldigt lik den som läckte tidigare i sommar. Det verkar alltså som om bilderna var äkta trots allt.

Exteriört kan vi vänta oss detaljer som påminner om Ferraris tidigare hårdingar. Bränslelock liknande 60-talaren 250 GTO och luftintag och uttag likt 288 GTO. Fälgarna är till synes nya och unika för bilen. Allt för att spara vikt.

Än är det obekräftat om bilen blir limiterad eller om den kommer byggas på sidan av F12 Berlinetta. Men prismässigt lär det handla om en bil för runt 3,5-4 miljoner kronor.

Annonser