Officiell: Ferrari 488 Spider

ferrari-488-spider-1

Ferraris snabbaste V8 cabriolet någonsin. Ferrari skämtar inte med sin senaste skapelse. Konkurrenterna lär sova dåligt efter Ferraris senaste käftsmäll. Tillåt mig att presentera Ferrari 488 Spider.

Ferrari blev först i världen med att introducera RHT (Retractable Hard Top) i en mittmotorbil, då 458 Spider såg ljuset för första gången på bilsalongen i Frankfurt 2011. Nu står samma salong för dörren och Ferrari följer den röda tråden snyggt med att släppa efterträdaren 488 Spider. Bilen bygger på coupéversionen 488 GTB men är nu alltså en knapptryckning ifrån att vara helt öppen. Processen som endast tar 14 sekunder är en elegant och genialisk lösning. Faktum är att taket är 25 kg lättare än en tyglösning. Hur det nu går till …

Motorn är Ferraris dubbelturbo V8:a på 3,9-liter som kramar ur sig hela 670 hk och monstruösa 760 Nm i vridmoment. Det innebär att Ferrari 488 Spider tar över tronen som märkets snabbaste mittmotor cabriolet bestyckad med 8-cylindrar. Och även starkaste. Någonsin.

Men hur snabb är den då? 0-100 km/h är över på tre sekunder blankt. Dubbla hastigheten uppnår du efter 8,7 sekunder och enligt Ferrari ska bilen klara ”över 325 km/h”.

Men prestanda rakt fram är inte Ferraris största fokus. Elektronik som exempelvis ”SSC2” Side Slip Angle Control System gör att bilen är 12% snabbare ut ur kurvor än föregångaren 458 Spider. Chassit i bilen är 23% styvare än 458 Spider, vilket garanterar bättre väghållning.

Kampen med Lamborghni, Porsche och McLaren är i full gång. Ferrari är och och med 488 Spider ledare i ”cab-kampen”. Räkna med svar från Sant’Agata Bolognese, Zuffenhausen och Woking inom kort!

Bilsalongen i Frankfurt är öppen för allmänheten 17-27 september.