Koenigsegg One:1 – Den okrönte kungen på Spa

10001340_10153948096765483_1282421475_n

Koenigseggs flaggskepp One:1 har gjort det igen. Efter förra veckans rekord på Suzuka-banan i Japan har man nu slagit ytterligare ett rekord. Med sju sekunder till nästa bil, McLaren P1 …

Svenska Koenigsegg är en yngling i supersportbilsvärlden. Iallafall om man ser till ålder och erfarenhet. Men det stoppar inte dem från att slå konkurrenterna på fingrarna gång på gång. Rekorden började håvas in redan med Agera R. Accelerationsrekord av olika slag plockades hem till Ängelholm och succén var ett faktum. Men med tiden fick även Koenigsegg se sig slagna av amerikanska Hennessey Venom GT på några av rekorden.

Koenigsegg svarade på tal genom att släppa en av världens galnaste bil någonsin, One:1. Namnet speglar den perfekta vikt/effekt-siffran 1:1. Med vätskor påfyllda väger bilen 1360 kg, effekten är alltså lätt att räkna ut, japp, 1360 hk. Som av en händelse är det motsvarade 1 megawatt effekt. Så Koenigsegg kallar bilen för världens första megabil. Glöm sportbilar, supersportbilar, ja till och med hyperbilar.

Istället för att bråka med Bugatti om titeln som världens snabbaste bil, som Koenigsegg själva ser som en väldigt oviktigt bedrift, siktar man istället åter igen på accelerationsrekord och varvrekord. Suzuka är man snabbast runt, även om det inte är något officiellt. Och nu även på Spa Francorchamps i Belgien. Tiden som Koenigseggs testförare, Robert Serwanski lyckades med lyder 2 minuter och 33 sekunder. Det är en tid som inte bara innebär rekord för produktionsbilar. Det är dessutom hela fem sekunder snabbare än närmaste bilen efter, McLaren P1. Porsche 918 behöver ytterligare två sekunder för att ta sig i mål.  Visst, de båda hybriderna kördes inte av professionella förare, men det är fortfarande en riktigt imponerande tid. Koenigsegg själva menar dessutom att man hade mer att ge.

Förra året sågs samma One:1 (Chassi #106) körandes runt Nürburgring Nordschleife. Ett rekord där känns inte som en omöjlighet på något sätt. Christian själv kommenterade i media Koenigseggs försök att slå rekordet.

– Ser man till de olika sektorerna runt banan så är vi på god väg att slå rekordet.

När jag träffade Christians far, Jesko Von Koenigsegg på bilsalongen i Genève i mars pratade vi om rekordförsöken på ”ringen”.                                                                                                                      

– Vi vill slå rekordet med Agera R och sedan slå det rekordet med One:1, berättade Jesko.

Siffrorna som Koenigsegg påstår att One:1 ska klara är nästa osannolikt snabba. Smaka på 0-400 km/h på under 20 sekunder exempelvis. Det låter nästan för bra för att vara sant. Men ska man tro Koenigsegg själva så har man klockat One:1 till 300 km/h på 12,5 sekunder vilket är en dryg sekund bättre än Agera R:s 13,63 sekunder. Dessutom är det just där One:1 visar sina extra muskler, när hastigheterna växer.

Köpsuget är enormt efter allt detta? Men släpp checkhäftet. Alla bilarna är redan köpta av kunder runt om i världen. Du kan dock njuta av varvet genom att klocka här.

Annonser