Officiell: Koenigsegg Agera RS

koenigsegg-agera-rs-official-photos1

Skånska Koenigsegg Automotive AB är kända för sitt nytänkande och extrema effekt. Den senaste bilen i Agera-familjen är inte något undantag. I bring to you – Agera RS.

Agera RS är tronarvinge till Agera R, märkets mest kraftfulla och brutala serietillverkade bil. Med Ageras klassiska 5-liters V8-motor utrustad med dubbla turbo utvecklar bilen 1160 hästkrafter. Detta på helt vanlig bensin. Koenigsegg Agera RS kommer inte med E85 som alternativt drivmedel. Men om kunden vill kan Koenigsegg erbjuda detta. Då kommer effekten öka ytterligare.

Utseendemässigt är det en blandning av Agera R eller S och värstingen One:1. Sidan, bak och fram andas One:1. Dock saknar bilen den stora vingen med stabiliseringsfenan. Istället sitter en helt ny spoiler på bilen. Unik för Agera RS.

Precis som One:1 kommer det finnas möjlighet att ha 3G i bilen. Så du kan via en App ställa in en massvis av inställningar på din bil. Bilen känner dessutom av om du är på en förinställd racingbana. Baserat på detta ställer bilen in sig för optimalt grepp eller aerodynamik.

Jämfört med Agera R utvecklar bilen inte bara mer effekt. Även aerodynamiken är förbättrad. Exempelvis utvecklar bilen hela 450 kg av downforce i 250 km/h. Med hjälp av allt kolfiber man bestyckat bilen med har man lyckats skala vikten en aning. Agera RS väger in på nätta 1295 kg. Prestandan har förbättrats tack vare detta. Växellådan är en 7-stegad sekventiell med Koenigsegg Electronic diff. Likt alla Koenigseggs modeller är det en ”targa”. Baket går alltså att ta av för en mer luftig upplevelse. En av Koenigseggs signaturer.

Invändigt andas bilen väldigt mycket One:1. Det är kolfiber och läder överallt. Inga billiga material någonstans. Fälgarna är Koenigseggs unika kolfiberfälgar med fem ekrar.