Officiell: Aston Martin Vulcan

VuI_01-newshero

Marknaden för extrema bilar i extremt låga volymer med extrema prislappar är ganska stor. Ferrari och McLaren slåss redan på marknaden. Nu har Aston Martin släppt sin egna variant – Vulcan.

Aston Martin Vulcan blir märkets mest kraftfulla bil någonsin. Med en effekt på över 800 bhp hamnar bilar över One:77 som tidigare var innehavare av den titeln. Exakt hur mycket effekt Vulcan har är inte avslöjat. Vad vi däremot vet är att alla hästkrafter kommer från en 7,0-liter stor V12-motor utan någon som helst hjälp av turbos eller elektronik. Riktigt effekt enligt vissa …

Bilens design skiljer sig mer än vad de flesta trodde om man jämför med de bilar Aston Martin normalt bygger. Don’t get me wrong, om James Bond hade racing certifikat hade han garanterat kört en Vulcan, men den är kantigare än sina gatulegala syskon. Namnet Vulcan kommer från ett brittiskt bombplan.

Endast 24 bilar kommer byggas. En referens till 24-timmars LeMans.

Hela bilen är gjord av kolfiber vilket garanterar en låg vikt. Inga viktsiffror finns än, dock lär bilen inte väga speciellt mycket.

TIllsammans med Aston Martins racing team har bilen utformats för att vara en ultimata bilen för folk som älskar att köra bil – fort. Bromsarna är gjorda av kolfiber och är 380 millimeter fram och 360 bak. Slicks sitter på bilen runt om och dessa mäter 345 millimeter bak för att hantera all effekt. Växellådan är sekventiell och har 6-växlar.

Exakt som Ferrari och McLaren erbjuder sina kunder, har Aston ett program för sina. Man tar hjälp av Darren Turner, en LeMans-vinnande Aston Martin-förare för att utbilda kunderna i hur de utnyttjar sina bilar maximalt. Man kommer även som ägare ha möjligheten att ställa upp på speciella evenemang med sin bil. Priset på £1,8 miljoner motsvarar ungefär 23 miljoner kronor.

Premiären sker i Genève den 3:e mars.