Officiell: Mercedes-Maybach S600

2015-mercedes-maybach-s600-15

Mercedes äger som bekant überlyxmärket Maybach. Ett företag som grundades 1909 men likt så många andra bilmärken dog företaget ut. Detta ändrade Mercedes-Benz på när man 2002 släppte Maybach 57. Maybach levde igen! Tyvärr levde företaget inte helt utan problem och återigen dog Maybach ut. Men nu, tredje gången gillt är man tillbaka.

Märket återupplivas med en ny bil. Mercedes-Maybach S600. Bilen kan lätt misstas för en Mercedes S-Klass om man inte är uppmärksam. Men det är lite poängen med en Maybach. Understated luxury summerar Maybach väldigt väl.

Bilen är 20 cm längre än den längsta S-Klassen vilket de två passagerarna i baksätet märker av mest. Bilen är 5,5 meter lång. Enligt Mercedes-Maybach är bilen den tystaste produktionslimousinen någonsin. Detta är något som i lyxsegmentet är extremt värdefullt.

Interiören är fylld av läder och träslag som sig bör och baksätet är på klassiskt Maybach-vis av allra högsta standard. Massage, tv-skärmar samt stolar som kan fällas ut till rena rama ”busnisess class-känslan” finns att tillgå. Vill du kan du även prata med chauffören via bilens inbyggda intercom-system. För detta är en bil du åker, inte kör. Fokusen ligger nästan bara på att göra baksätet så bekvämt och överdådigt som det bara går.

Motorn i Mercedes-Maybach S600 är en dubbelturbo V12 på 6,0 liter. Stark nog att leverera 830 Nm och 530 hk. Exakta siffror på hur fort bilen ska gå finns inte, men räkna med en toppfart på 250 km/h à la ”ze germans”.

Mercedes-Benz är noga med att poängtera att Mercedes-Maybach är, likt Mercedes-AMG ett dotterbolag och inte ska blandas ihop med Mercedes-Benz.

Något pris finns inte att tillgå än. Men i dagsläget är Mercedes-Benz S65 AMG 4Matic L den dyraste bilen som erbjuds och den börjar på 2.250.000 kr. Med detta i åtanke tror jag att Mercedes-Maybach S600 kommer starta någonstans runt 3.000.000 kr. Konkurrenter blir då Rolls-Royce Phantom och Bentley Mulsanne. 

Bilder: gtspirit