Ferrari F60 America

731HP Ferrari F60 America F12berlinetta Revealed - 01

Ferrari fyrar att man sålt bilar i USA i 60 år. USA är märkets största marknad och detta firas med att man släpper en special version av F12 Berlinetta. Bilen som bara byggs i 10 exemplar ska kosta motsvarande 18 miljoner kronor och på klassiskt Ferrari-vis är alla sålda. Trots ett sjukt högt pris, är det inte speciellt konstigt att Ferrari säljer slut allt de producerar. Tittar man på Ferraris tidigare limiterade modeller så är de bland de dyraste bilarna i historien.

Ferrari F60 America är som jag nämnde i grunden en F12  Berlinetta. Men den är roadster och har ett litet tygtak du kan fälla upp i nödfall. Men taket klarar inte hastigheter över 120 km/h så det gäller att du har koll på vädret om du ska åka ut med bilen.

Motormässigt har bilen samma V12 på 6,3 liter som utvecklar 740 hk som du finner i F12 Berlinetta. Prestandan är samma vilket betyder 0-100 km/h på 3,1 sekunder och toppfarten ligger på 340 blås. Men det är inte något jag skulle testa med tanke på att du måste göra det utan tak.

Skillnaden ligger i bilens utseende. Bilarna är blå med vit stripe för att hylla gamla racingteamet North America Racing Team (NART). Invändigt är bilens förarsida i rött läder medan passageraren får nöja sig med svart skinn. Detta för att ge föraren en känsla av att vara centrerad. Fronten är förbättrad aerodynamiskt och bak har man lagt ner en del tid och arbete. Men ser den inte lite ut som Sid i Ice Age?

Bilen säljs exklusivt i USA till de största och mest kända Ferrari-samlarna i landet. Det märktes i LA när bilen hade premiär. Bilarna som dök upp var out of this world. Ferrari Enzo, FXX, 250 GTO, 599xx för att bara nämna några.

Annonser