Ferrari firar 60 år i USA

worlds-leading-ferrari-collectors-visit-maranello_100480954_l

Ferrari har nyligen gått och ut och sagt att Luca di Montezemolo kommer sluta. Efter mer än 20 år som styrelseordförande för Ferrari är det dags att släppa fram någon ny. Men Luca kommer inte sluta utan att ställa till med något rejält och minnesvärt.

Hans sista uppdrag blir att släppa en specialbil för att fira att USA har varit Ferraris största marknad i 60 år. (Ungefär 150 av de totalt 499 LaFerrari-bilarna som byggs lär hamna i USA.) Företaget säljer 13% av sin totala produktion bara i USA.

Bilen kommer byggas i 10 exemplar och självklart är alla sålda i förhand. Det är inte så konstigt med tanke på hur prisutvecklingen på Ferrari-bilar har gått. Samtliga bilar kommer hamna i USA. Det är inte helt otroligt att bilarna kommer vara blå med vita racinglinjer eftersom det är färgerna som bars av North America Racing Team (NART). NART är ett racingstall som startades 1958 för att introducera Ferrari till den amerikanska marknaden.

Bilen som kommer ligga till grunden för denna special edition är förmodligen Ferrari F12 Berlinetta. Ferraris vilda V12-GT-bil. En bil som klarar 0-100 km/h på 3,1 sekunder och toppar imponerande 340 km/h. Detta tack vare 740 hk. Men man får inte för en sekund glömma vad självaste Jeremy Clarkson på Top Gear sa när han testade F12 Berlinetta.

– It would be better still if it had slower steering and a bit less power.

Vad har menar med det är att den är för aggressiv. Han demonstrerar sin poäng på en tennisbana. Han står och slår bollar som kommer ur en bollmaskin. This is a Golf GTI, BMW M3…this is easy and I could do this all day long. Sen ställer han upp ett antal bollmaskiner och sätter samtliga på full fart. Resultatet blir som väntat att han får ta sina händer till skydd och kan inte slå en endaste boll. Han menar att F12 Berlinetta är så. Den är för aggressiv. Du kan inte njuta av stunden, utan måste hela tiden vara på din vakt – annars äter den dig levande.

Det är som jag tidigare nämnde inte klart än att F12 är bilen man bygger den här special versionen på. Men det är ganska troligt. Vad vi än har att vänta oss så kommer bilen presenteras i Los Angeles 12 Oktober.

Och juste, priset för bilen väntas ligga på $3,2 miljoner vilket översätts till ungefär 22,7 miljoner kronor.