Pagani Zonda 760 – Ännu en siktad

10392373_723267764389146_2572244714904601921_n

Pagani Zonda är hall of fame-material. Med en AMG-V12 på 6-liter och fyra centrerade pipor ger den ifrån sig ett ljud av ouppnålig karaktär. Det är ren musik för öronen och de avgasknallar som sker vid växlingarna är hårresande. Om djävulen körde en bil hade det förmodligen varit en Pagani Zonda. Och nu finns en till…

Pagani Zonda är produkten av den argentinske entreprenören Horacio Pagani. Han arbetade tidigare med att utveckla material till Lamborghini men bröt sig loss därifrån för att starta eget. Han slog verkligen knock out på publik och konkurrenterna med Zonda. Numera bygger man mest Huayra som är deras andra modell i ordningen. Men det finns möjlighet att beställa en Zonda om din plånbok är full nog. Då är det 760-serien som gäller. Det finns ett gäng olika som alla är one:off. Lewis Hamilton har en exempelvis.

I ett test gjort av Richard Hammond för Top Gear så beskriver han Zonda som en galen blandning precission och samtidigt brutal kraft. Det är en väldigt bra beskrivning av bilen. Å ena sidan är bilens kvalitet helt enastående. Exempelvis följer väven av kolfiber exakt rätt mönster även på delar som inte syns. Bara en sån sak. Och sen har vi motorn. Det är en fullständigt vild V12-motor som AMG levererar till Pagani. Vad som gör det hela ännu mer häpnandsväckande är att Hammond körde Zonda F. Det är en betydligt mindre vild version än 760-serien. 

 

Skillnaderna mellan de två är enorma. Effekten i 760-serien ligger officiellt, som namnet antyder på 760 hk. Det sägs att bilarna ligger närmare 800 hk dock. Dessutom är bilarna exteriört betydligt aggressivare och våldsamma. Några detaljer på utsidan som är ständigt återkommer i 760-serien är luftintaget på taket. Vidare har bilarna en fena som avslutats vid spoilern. Funktionen med den är att ge bättre och stabilare vägegenskaper.

Bilen som siktats i Förenade Arab Emiraten(UAE) är svart. Eller naket kolfiber rättare sagt. Från nosen löper en vinröd stripe. Invädigt är bilen enligt uppgift svart. Men som bilderna visar är det endast ett antagande. Kanske är den vinröda färgen i stripen återkommande invändigt också…

Zonda 760-serien har alltid unika namn. Exempelvis heter Lewis Hamiltons bil 760LH efter honom själv. Den första 760:an som byggdes finns i Chile och heter RS. Det är två bokstäver som ofta skvallrar om något lite extra. Porsche använder bokstäverna på sina värsta bilar och då är det ”RennSport” det står för. Det är tyska och betyder tävling. Det kan vara så att Zonda 760 RS antyder på detta. Eller också är det ägarens initialer. Det är något jag låter vara obesvarat.

Prismässigt finns det inga uppgifter. Men Pagani är ett företag som bygger bilar i mångmiljonklassen och då talar jag om bilarna du köper ”över disk”. En bil du bygger tillsammans med Pagani efter dina exakta önskemål och krav är mycket dyrare. Motorn som Zonda använder sig av är en som egentligen inte ens byggs längre vilket gör det hela dyrare. En vild gissning är att det rör sig om 2 miljoner euro ungefär.

(Artikeln uppdateras när nya bilder och info finns att tillgå)

Annonser