Goodwood Festival Of Speed 2014

festival-of-speed-800x800

Varje år hålls ett enormt event för motorälskare. Eventet heter Goodwood Festival Of Speed och går av stapeln i England. Förutom en bilmässa på klassisk mark så hålls även en tävling. Bilarna kör på tid en sträcka. Det gällande rekordet hålls av McLaren från 1999. Tiden som alla vill slå är 41.6 sekunder. Och banan är ungefär 2.5 km lång så det är inte helt enkelt. Allt från vanliga småbilar till F1-bilar kör på banan.

Självklart ställer även de stora superbilstillverkarna ut sina värsta bilar. I år McLaren, Porsche och Ferrari huvudaktörer eftersom alla tre har sina hyper-hybrider redo att ge sig på rekordtiden. Svenska Koenigsegg chockade ordentligt och ställer ut två exemplar av One:1. Den ena bilen är utvecklingsbilen som jag såg på Genève i mars. Den andra är den första produktionsbilen. En bil i naket kolfiber som förmodligen väger ännu mindre än utvecklingsbilen tack vare ännu mer kolfiber.

Förutom dessa hyper och i Koenigseggs fall megabilarna så ställer Ferrari ut sina ”billigare” bilar. F12 Berlinetta, California T är två av de nyare bilarna Ferrari ställer ut. Lamborghini visar för första gången upp Huracán i England för publik. Både Aston Martin och Nissan visar upp bilar man kallar ”Vision”. Bilar som i dagsläget inte går att köra annat än i TV-spelsvärlden. Men det är inte bara ett bilevenemang. Hela helgen är det uppvisningar med flygplan, motorcyklar och det mesta med motor.

Nu till en snabb sammanställning av vad som egentligen hände på evenemanget. Varken McLaren P1 eller Porsche 918 Spyder kördes för fullt tyvärr. Man körde istället på el för att sätta något form av rekord gällande elbilar på banan. Frågan är om McLarens tid gäller eftersom man  slutet av banan verkade gasa på så bilens förbränningsmotor startade. Koenigsegg One:1 kördes men inte för fullt. Förmodligen hade det blivit den snabbaste gatulegala bilen, men det vet vi inte säkert.

Snabbast i år blev fransmannen Sebastian Loeb som körde en Peugeot-bil gjord för dessa typer av lopp. Med hjälp av evenemangets förmodligen största spoiler och en en exakt körning så stannade han klockan på 46.45 sek vilket visserligen inte var speciellt nära banrekordet. Men det var snabbast för året iallafall. Trea blev Kenny Bräck som lyckades ratta en näst intill olagligt snygg McLaren F1 GTR Long Tail i mål på 47,52 sek.

Snabbast av de gatutillåtna bilarna blev Nissan GT-R Nismo ”Time Attack” som stormade över mållinjen 49,27 sekunder efter att den startade. Bilen som var maskerad hade en lite mindre trimmad syster som gick ett värre öde till mötes. Den körde nämligen av och kraschade rakt in i höbalarna på sidan av banan. Detta stoppade eventet några minuter. Som tur var gick föraren därifrån oskadd, bara med svansen mellan benen. Ytterligare en bil kördes för hårt och kraschade. Den gången en liten Alfa Romeo 4c.

Allt som allt var det ett kul evenemang att följa via internet. Nästa år ska jag försöka att vara på plats.

 

Annonser