McLaren P1 – Banbil bekräftad

11

En av de mest omtalade och hyllade bilarna just nu är McLaren P1. En bil som McLaren släppte som efterträdare till världens mest legendariska superbil – McLaren F1. P1 är en bil som tillhör världens snabbaste bilar med sin extremt avancerade aerodynamik och dess makalöst vassa V8 med dubbla turbo. Dessutom har man ett extra sätt att få effekt, nämligen via elmotorer. Allt som allt kramar man ut 916 hk. En superhybrid helt enkelt. Bilen går dessutom att köra helt utsläppsfritt i en kortare sträcka. Endast 375 bilar byggs och ja, alla är sålda sedan länge.

Men McLaren har en ännu vassare, ännu exklusivare bil på gång…I dagsläget har vi inget namn på bilen, men vi kan kalla den McLaren P1 ”Track” bara för tillfället. Det är en bil som ska vara ännu vassare på alla vis och endast till för att köra på bana. Detta är inte helt ovanligt att superbilstillverkare bygger bilar endast för bana. Lamborghini har gjort det med Sesto Elemento, Ferrari har gjort det med både 599xx och FXX och planerar även att göra det med LaFerrari.

Precis som sin gatulegala syster kommer P1 ”Track” att använda sig av hybridsystemet men all lyx man finner i P1 som gör bilen så fenomenal vid vardagligt bruk är borta för att spara på vikten. Gissningsvis kommer endast en handfull bilar byggas till ett pris någonstans över 1,2 miljoner euro. Det är nämligen så mycket vanliga P1 kostar.

För att få en liten förståelse för vad McLaren faktiskt tänker förbättra för typ av bil så kan jag dra lite McLaren P1 fakta. Bilens motor och hybridsystem känner ni redan till. Alla 916 hästarna skickas via en blixtsnabb dubbelkopplingslåda direkt till bakhjulen. Bilen klarar tack vare McLarens enastående nördar trots denna galna effekt, 0-100 km/h på 2,7 sekunder enligt ett test gjort av Motor Trend. Det är verkligen magi som ligger bakom denna teknikbomb. Toppfarten är spärrad elektroniskt vid 350 km/h men vem behöver egenligen mer? Gissningsvis kommer den siffran förbli den samma för P1 ”Track”.

Annonser