Hennessey Venom GT World’s Fastest Edition

hennessey-venom-sepcial-slider

Amerikanska biltillverkaren Hennessey har som ni vet ”slagit” Bugatti Veyron Super Sports rekord för högsta uppmätta hastighet för en produktionsbil då man på Kennedy Space Center körde 270.4 MPH. Jag valde att sätta citationstecken på slagit eftersom man egentligen inte gjort det. Veyron Super Sport är fortfarande världens snabbaste serietillverkade bil eftersom man från Hennesseys sida inte körde två gånger, ett åt varje håll på banan. Detta krävs om rekordet ska vara giltigt samt att bilen ska vara tillverkad i minst 30 exemplar vilket Venom GT inte är. Men dom uppnådde iallafall den högsta hastigheten och därför släpper man nu en limiterad version av bilen som endast kommer i en upplaga om tre – samtliga är såklart redan sålda.

Bilen är från USA och det är lätt att förstå när man ser bilens unika exteriör. Vit med röd och blå stripes för att symbolisera landets flagga.

Men vad vi inte får glömma är att Hennessey faktiskt inte bara skryter om ogiltiga prestationer. Inte alls faktiskt! Man snodde ju titeln som världens snabbaste från 0-300 km/h från Koenigsegg Agera R. Venom GT behöver endast 13.63 sekunder för att förvandla hastigheten från 0 till 300 blås. En tid som satte så mycket skräck i Koenigsegg att man byggde One:1!

Alla tre World’s Fastest Edition-bilar är som sagt sålda och kunderna fick artigt hosta upp $1.25 miljoner.

För er som inte kan Hennessey Venom GTs specs i huvudet kommer här en kort sammanställning av det viktigaste.

Motorn är en V8 på 7 liter bestyckade med två stycken turbo. Detta är nog för att krama ur 1261 hk. Vikten på hela bilen är endast 1244 kg. Detta är så galet att det till och med slår One:1 när det gäller vikt/effekt. Keramiska bromsar tar hand om jobbet att få stopp på bilen. Och bra är väl det när bilen i teorin iallafall klarar sjukliga 447 km/h. Venom GT är en av få bilar i produktion idag som fortfarande är bestyckad med en hederlig manuell-låda.

En intressant detalj är att bilen på pappret inte är mer än en modifierad Lotus Exige. Det är lätt att se detta om man tittar på bilen. Den är dock bra mycket större än en Exige både motormässigt men även i ren storlek.