Koenigsegg One:1 – The game changer

One1

För några dagar sedan kom ett högst intressant inlägg på Facebook. Inlägget kom från Koenigsegg Automotive och löd som följer: W e have a question for you: As you all know, there is something called Super Cars and there is something called Hyper Cars….The Agera and Agera S and R models are clearly in the Hyper Car category.
But, what if we were to produce something that is CLEARLY above the Hyper Car category class, what would you call that class?

Detta kunde bara betyda en sak! Koenigseggs omtalade rekordslaktare som än så länge heter One:1 efter sin perfekta 1 hk/kg närmar sig! Och tar man en titt på exklusiva mässor som man kan tänka sig visa bilen på finns det egentligen bara två riktiga höjdare i vår. Top Marques i Monaco är exklusiv och av mindre storlek. Innan dess är det Genève som gäller. Och det anses som den kanske största och viktigaste av alla årets mässor. Så en premiär för märkets nya monster just där har alltid varit nära. Men nu verkar det vara bekräftat.

Bilen i sig är tänkt för den asiatiska marknaden. Endast 6 st bilar ligger i planerna för produktion och samtliga lär vara sålda redan. Effekten är numera känd och ligger på 1340 hästkrafter. Detta betyder självklart att bilen kommer väga 1400 kg. Med förare och alla vätskor bör tilläggas! Det är mindre än McLaren P1 faktiskt. Det som gör det hela vansinnigt är att bilen kan generera hela 600 kg downforce tack vare den nya designen och spoilern. Det är i klass med P1. Om gänget på Koenigsegg gjort sin läxa rätt lär ett rekord på Nürburgring vara ett lätt byte.

Prestandan är inte släppt, men Koenigsegg själva tror att alla utsatta mål kommer krossas, 0-200 km/h, 0-300 km/h och till och med 0-400 km/h. Koenigsegg Agera R som kommer bli lillebror till One:1 är redan idag en av världens snabbaste bilar och på pappret är det stor skillnad på de två. Så den nya kärran kommer tveklöst vara en riktig game changer! Den fullständigt galna sprinten 0-400 km/h är något man sällan hör om. Jag menar få bilar har ens en hastighetsmätare som går så långt! Men Koenigsegg själva talar om en tid på runt 20 sekunder för denna bedrift. Det är en siffra som är svår att smälta just för att så få bilar ens klarar att genomföra detta. Men den nuvarande toppfartskungen Bugatti Veyron Super Sport är en av få. För Veyron Super Sport som visserligen är en tung pjäs i sammanhanget tar samma sprint ungefär 50 sekunder! Deras fråga de ställde på Facebook är verkligen inte obefogad…

Priset är enligt de färskaste rapporterna 23 miljoner svenska kronor. Då är inte tillval räknat vilket förmodligen kan springa iväg rätt fort. Men skatten är inräknad däremot. 

Jag kommer som vanligt åka ner i början av mars för att gå på mässan. Så räkna med ett fett album och en rapport från detta ljuvliga evenemang!

Bilderna i galleriet är inte officiella bilder utan spekulationer som cirkulerat på internet ett bra tag. Den vita bilen är dock en officiell bild släppt av Koenigsegg själva.

Annonser