Lamborghini Veneno Roadster – Grönt ljus

image

Få lär ha missat den fullständigt vansinninga och galet egna Lamborghini Veneno LP 750-4. En bil som hunnit röstas fram till historiens fulaste bil i en amerikansk undersökning och samtidigt sno näst intill all uppmärksamhet från konkurrerande tillverkare på dess premiär på Genève Auto Show 2013. Priset på 3 miljoner euro skrämde inte bort några kunder. Tvärtom! Samtliga tre bilar såldes direkt och enligt Lamborghini själva, hade man ett sånt begär att man utan problem hade kunna dubbla eller tredubbla produktionen och samtidigt sälja slut samtliga bilar.

I ett nytt rykte kom det fram att Lamborghini hade via sina lokala försäljningslokaler, ringt nio av Lamborghinis bästa och förmodligen tätaste kunder och frågat om de var intresserade att köpa en Veneno Roadster. Inte långt efter ryktet spreds gick Stephan Winkelmann, Lamborghinis VD ut officiellt och avslöjade att man ska bygga Veneno Roadster. Totalt 9 Veneno Roadsters kommer byggas. Trots tre gånger fler cabrioleter än coupér är priset högre. Den taklösa modellen är 300.000 euro dyrare än coupén. Det blir blir alltså världens dyraste nya bil.

Många talar om hur dyr den är jämfört med vad man får. Ett argument jag har otroligt svårt att acceptera. Man hör ofta jämförelser mellan McLaren P1 och Veneno exempelvis. Visst är P1 snabbare och mycket våbilligare, men grejen med Veneno som de flesta missar är att det inte är en konkurrent till den nya generationen av hybrid superbilar. Den är en uppvisning från Lamborghini vad man kan göra och Veneno med sin låga produktion och extrema design lär bli en eftertraktad bil i framtiden. Något Lamborghini aldrig riktigt lyckats med. Trots sin radikala design och  våldsamma prestanda, har inga Lamborghini-bilar riktigt skjutit i höjden prismässigt. Men experter tror det är dags för just detta snart.

Snabb fakta om Lamborghini Veneno Roadster: 6,5 liters V12 som utvecklar 750 hk. 0-100km/h går på 2,9 sekunder och den toppar strax över 350km/h.

Annonser