Duell: Lamborghini Aventador LP 700-4 vs Ferrari F12 Berlinetta

12597_10151265503093052_869600148_n

Dags för en all-out V12-duell. De två största rivalerna mot varandra i vad som kan vara den blodigaste duellen på länge. Ferrari ställer upp med sin F12 Berlinetta och Lamborghini med Aventador LP 700-4.

 

Ferrari-F12-Berlinetta-front-three-quarters

Ferrari F12 Berlinetta

Ferraris mest kraftfulla gatubil någonsin om man bortser från LaFerrari. Bara det säger ju en hel del om vad vi har att göra med, inte sant? Inte nog med att bilen är en av de mest kraftfulla bilarna Ferrari gjort, den är även delvis till för längre resor. Vi har med andra ord en rå eldsprutande superbil som på ett härligt sätt försöker vara behaglig och användarvänlig. Motorn är en enorm V12:a som du bara behöver höra på tomgång för att inse att det är ett konststycke. Den utvecklar 740 stegrande hästar vilket är gott och väl för en bil som endast driver på bakhjulen. Håller du ratten rakt och gasar fullt så är du uppe i 100 km/h på 3,1 sekunder detta görs utan att accelerationen upphör tack vare en 7-växlad F1-låda. Toppfarten är enligt Ferrari 340 km/h. Likt andra moderna superbilar har bilen en hel drös aerodynamiska tricks i rockärmen. I grillen har man exempelvis en lucka på var sida som öppnas om du kör fort och behålls stängd om du kör lite lugnare. Detta för att kyla bilens bromsar vid behov. Bilen väger 1.525 kg. På pappret är bilen näst intill perfekt. Men många talar om att bilen kanske är lite väl orolig och kan slå tillbaka om den känner sig orättvist behandlad. Något jag absolut inte skulle vilja uppleva i en bil för 2,2 miljoner kronor.

 

 

2013_lamborghini_aventador_lp700_4-wide

Lamborghini Aventador LP 700-4

Lamborghini bygger inga GT-bilar för tillfället. Men prismässigt och effektmässigt är Aventador en ganska bra matchning mot F12 Berlinetta. Bägge kostar under 3 miljoner och bägge gör 0-100 km/h på runt 3 sekunder. Aventador är en vansinnig bil. Den ser ut som ett monster, den låter som ett monster och den går som ett monster. Den kan till och med spruta eld! En Lamborghini är något man antingen älskar eller hatar. Vissa personer kan tycka att Lamborghini gör omogna bilar som känns som ett barn har kommit på. Andra, som jag älskar Lamborghini för man har riktigt tagit bilar ett steg längre och man gör det skrikigt och vulgärt. Nåväl, Lamborghini Aventador LP 700-4 är utrustad med en V12 som till skillnad från Ferrarin har sin motor bakom föraren. Motorn i sig är en 6,5 liter stor V12:a som är god för 700 hk. Trots sin vikt på 1720 kg kan lämna F12:or bakom sig hur enkelt som helst. Detta tack vare att bilen är utrustad med fyrhjulsdrift. Det gör även att den ligger som ett strykjärn i kurvorna. 0-100 är avverkat på sjukliga 2,9 sekunder och du kommer inte få slut på acceleration förrän den digitala mätaren visar 350 km/h. Dock har man med GPS kört fortare vid ett tillfälle! Inne i bilen har man trots att man är i en av världens råaste bilar, ganska gott om plats. Det första som slog mig när jag provsatt en Aventador var att man struntade rätt ordentligt i knapparna som kommer från Audi. Trots att nyckeln låg i en försäljares ficka som stod några meter bort och jag inte på något sätt kunde starta bilen, var jag helt fokuserad på att ”köra”och inte pilla på stolsvärme eller AC.  Sikten i bilen är god men jag kan inte tänka mig att den har mycket att säga till om jämfört med F12 Berlinetta. Lamborghinis största problem är att deras bilar är lite klumpiga i vardagligt bruk. Det kändes som att jag satt i en finlandsbåt för att bilen var så extremt bred.

 

Slutsats

Vinnaren är utan minsta tvekan Lamborghini Aventador LP 700-4. För mig är F12 Berlinetta något schizofren. Den är liksom lite av varje men aldrig allt av något. Aventadoren däremot är en eldsprutande superbil och det finns det ingen tvekan om. Det som är fantastiskt är att Lamborghini har lyckats få en stor och klumpig bil att uppföra sig exakt som den ska på bana iallafall. Att Ferrari har en välbyggd bil är inte någon nyhet, men Lamborghini har verkligen gjort något stort med Aventador och det är en bidragande faktor till vinsten. Men det är klart, jag hade inte tackat nej till en Ferrari F12 Berlinetta heller…

Annonser