Lamborghini Gallardo LP 570-4 Squadra Corse

Efter 10 år i produktion och över 13.000 sålda bilar tar Lamborghini Gallardo snart farväl. En bil som lyft Lamborghini till höjder Ferruccio aldrig kunnat drömma om. Jag kan ha missat någon men jag kan räkna upp 26 versioner med den senaste räknad. Den senaste är nu officiell och har namnet Lamborghini Gallardo LP 570-4 Squadra Corse. Långt och knepigt på klassiskt Lamborghini-vis. Det är inte någon ny teknik vi har att göra med, utan bara en ny version. Bakom ryggen har föraren samma V10 motor på 5,2 liter som alltid. Dock i dess vassaste form. Vid full gas klarar bilen 0-100 km/h på kvicka 3,4 sekunder. Ferrari 458 Italia territorium med andra ord. Den dubbla hastigheten är avklarad efter 10,4 sekunder och nålen är på språng tills den pekar på 320 km/h.

Bilen är baserad på nya faceliftade Gallardon. I korta drag är det en Super Trofeo Stradale fast med nya Gallardon som bas. Man har samma kolfiber vinge, samma kolfiber motorhuv och liknande kolfiberkjolar runt om. Allt detta ger en extremt aggressiv frän look. En liten besvikelse är att bilen inte trots spekulationer är manuell. Lamborghini har alltså inte helt och hållet skrotat sina manuella lådor som det verkar nu kanske hinner man klämma fram ännu en version efter denna?

Tidigare spekulationer talade även om bakhjulsdrift. Men siffran 4 i modellbeteckningen avslöjar att så är alltså inte fallet utan man väljer en regnvänligare fyrhjulsdrift.

Invändigt är det spara vikt som gäller. Alla vet ju att en låg vikt är nyckeln till snabba tider på bana. Inte minst efter prestationen som Lamborghini Sesto Elemento stod för i söndags på Top Gear. Bägge bilarna har förresten identiska motorer! Vi har både kolfiber och alcantara i en härlig symbios. Hela bygget väger 1340 kg. Jämfört med LP560-4 som väger hela 70 kg mer. Lägg ihop en lägre vikt och fler hästkrafter så inser man snabbt att Lamborghini LP570-4 Squadra Corse är en extremt snabb bil. Speciellt eftersom namnet är en hyllning till företagets racing division – Världens snabbaste en märkesklass. Man har försökt göra bilen så nära deras racingbilar som det bara går.

Kunderna som väljer att lägga sina miljoner på sitt eget exemplar har fyra färger att välja mellan. Giallo Midas, Bianco Monocerus, Grigio Thalasso och Rosso Mars. Gul, vit, grå och röd. Dock är alla 15 bilar som ska till USA gula. I övriga världen kan du fritt välja vilken färg du vill ha. Totalt kommer 50 bilar säljas vilket gör den extremt ovanlig. Förhoppningsvis sitter någon eller några lyckliga svenskar och väntar på sitt egna exemplar. Jag skulle väldigt gärna se den i verkligheten nämligen!

Bilen har premiär på bilsalongen i Frankfurt som är i  september.

Priset per bil är i amerikanska dollar 259,100 innan skatt. I svenska kronor är detta strax under 1,7 miljoner.

Stort tack till Lambocars som satte ihop två bilder i min favoritfärg. Verde Ithaca. Fråga snällt så kanske Lamborghini låter dig välja den också?

Annonser