Mercedes-Benz W196 – Silverpilen såld!

Ex-FangioW1961-md-640x360

En utav världens absolut häftigaste och mest betydelsefulla F1-bilar såldes igår på auktion i samband med den pågående Goodwood Festival Of Speed. Bilen såldes av auktionsfirman Bonham’s som under flera tillfällen fått äran att sälja extremt betydelsefulla bilar. Men ingen har varit i närheten av F1-bilen från 1954 som dom lyckades sälja igår. Den slog flera rekord då priset landade på håll i er nu: $29.6 miljoner eller för £19.6 eftersom den såldes i England. I svenska kronor är detta 197,4 miljoner i aktuell växlingskurs. Det innebär att bilen inte bara slog det tidigare rekordet, som en Ferrari 250 Testa Rossa Prototyp från 1957 var innehavare till med en god marginal, utan att den blev den dyraste Mercedes-Benzen som någonsin sålts på auktion. Vidare är det världens dyraste F1-bil som sålts. 

Vad gör då den till unik?

Bilen kördes av Juan Manuel Fangio ”El Maestro” och deltog i tolv Grand Prix. Av dessa vann man 9 och var snabbast i kvalet vid 8 tillfällen. Bilen var så överlägsen att den sopade banan med alla konkurrenter och det var inte ovanligt att man vann med en hel minuts marginal. Skulle något sådant hända i årets F1 säsong så….Det skulle det aldrig göra!

En av anledningarna till det höga priset tror jag är att bilen är i original skick. Den har lack som släppt, skador etc. Men det är just det som gör att bilen är så historisk. Den är vad den var då den slutade köra F1. Andra bilar som sålts har byggts om för att se nya ut. Men det faktum att den är i original skick tror jag är en bidragande faktor till att priset landade på nästan dubbla det som experter förutspått.

Njut av bilderna!

Annonser