Bac Mono – När målet är att vara annorlunda

The-BAC-MONO-2

Bilarna jag skriver om på här på min blogg är bilar du sällan ser i verkligheten. Detta på grund av att de är världens mest exklusiva åk. De är både dyra och finns i få exemplar. Det är en värld som är nästan lite sjuk. Du kan i dagsläget nästan köpa vad som helst i bilväg om du hostar upp stålar för det.

Tänk dig detta: Du är en multimiljonär i vilken valuta man än räknar. Du har ett brinnande intresse för racing och snabba bilar. Då har du garanterat minst en Ferrari och kanske till och med någon Lamborghini. Men om du ska träffa dina vänner på en bana för lite amatör racing så vill du ha en bil avsedd för detta. Den får gärna vara lite utstickande så att dina vänner inte har en likadan. Är du i denna situationen så kan jag hjälpa dig. Receptet heter BAC Mono.

BAC Mono är en bil som tillverkas i England. BAC står för Briggs Automotive Company och Mono syftar på att bilen endast är utrustad med ett säte. Du har alltså en single-seater precis som en F1-bil bara det att du kan köra den själv och dessutom ta ut den på vägen när som hest. 

BAC Mono är en extremt lätt bil vilket är livsviktigt om man ska sätta bra tider runt banor. Därför behövs inte en enorm V12:a för att ge bilen blixtrande prestanda. Här räcker en 2,3 liters V4. Motorn är tillverkad av Cosworth och det skvallrar om potential. Man har plockat ut 280 hästkrafter vilket i sin tur är nog för att likt en katapult avfyra dig från 0-100 km/h på sjukligt snabba 2,8 sekunder. Toppfarten är visserligen inte superbilsklass på men 274 km/h räcker gott och väl för att få de flesta poliser efter dig. BAC Mono går som sagt att köra på gatan men den upplevs bäst på bana. Brittiska Top Gear som släpper säsong 20 den 30:e Juni kommer att köra bilen och då får vi se hur den klarar den korta och relativt tekniska Top Gear-banan. Jag tror den får det svårt mot Ariel Atom V8 som har en vansinnig tid. Men då får vi komma ihåg att Mono har hälften så mycket effekt ungefär.

Bestämmer du dig för att BAC Mono kanske är vapnet för dig så får du dels ha en fet pluska och dessutom är det bråttom. Bilen kommer endast i 35 exemplar och flera är redan köpta. Prislappen på 685 000 kr är rena lunchen jämfört med de flesta bilarna jag skriver om, men användningsområdet och användarvänligheten hos BAC Mono är så extremt liten vilket gör detta till en riktigt dyr bil. Dyr som en välutrustad BMW, men bakom ratten är det svårt att slå BAC Mono om man vill leka Michael Shumacher. 

En helt klart passande bil på ”Sveriges snabbaste bilblogg”.

Annonser