Lamborghini ”Cabrera” – Nya renderingar

2014_gallardo_replacement_1

Det är snart dags för Lamborghini att byta ut sin Gallardo mot något nytt. Det har varit känt länge och därför har det spånats flitigt på nätet. Det senaste som tagits fram är ett gäng bilder som visar hur en efterträdare kan komma att se ut. Bilderna visar en bil djupt inspirerad av tidigare släppta Lamborghini-bilar. Du kan utan större svårighet se storebror Aventador i bilen och även element från den fjäderlätta Sesto Elemento. Keep in mind att dessa bilder är endast en ren gissning och ihopsatta av en person som förmodligen har lika mycket faktisk fakta om bilen som du och jag. Men lovande ser det iallafall ut tycker jag.

Ryktesmässigt har det kommit så långt att det talas om att bilen precis som Gallardo idag kommer använda sig av en V10 motor. Som tur är skall den enligt rykte vara fri från all ”fusk” med turbo. Bilen kommer med största sannolikhet inte erbjudas med någon annan typ av växling än E-Gear. Man går alltså ifrån traditionella manuella växellådor totalt. Bilen kommer först släppas som fyrhjulsdriven likt nästan alla Lamborghinis sedan VAG köpte märkte 1998. Oklart om det kommer en modell med bakhjulsdrift i framtiden men det vore oklokt att räkna bort det.

Effektmässigt bör Lamborghini sikta på att matcha Ferrari och McLaren som båda är direkta konkurrenter med 458 respektive 12C. Det innebär att vi bör kunna förvänta oss dryga 600 hästkrafter. Och med tanke på hur mycket tid och pengar Lamborghini har lagt ner i forskning och utveckling av lätta material som vi fått se i Aventador J, Veneno och nu senast i Egoista så skulle det inte vara osmart av Lamborghini att putta in en del av det man tagit fram och lärt sig till den nya bilen.

Lamborghini siktar på att göra en bil som vid lansering är två generationer före sina konkurrenter likt Aventador. Under Gallardo 10 åriga liv har man inte bara sålt över 13.000 bilar utan även hunnit med att ge Ferrari en match både i början av bilens liv mot Ferrari 360 och sedan vidare mot 430 och på senare dagar står man i kamp mot Ferrari 458 och nu också McLaren 12C. På senare dagar har man såklart fått se sig slagen rent tekniskt eftersom bilen i grund och botten är en 10 år gammal maskin som ska slåss mot toppmoderna bilar. Man har trots detta stått sig bra mot både McLaren och Ferrari med sina hardcore-versioner. En helt ny baby-Lambo med teknik att matcha sina konkurrenter kommer bli sylvass på alla plan. Se bara hur Lamborghini totalt slog knock på omvärlden med Aventador. En bil som presterar lika bra som bilar för mer än dubbla priset i de hastigheter som faktiskt är användbara. Och inte bara det, den är dessutom snyggare i mina ögon därför att trots att den är toppmodern fortfarande har ett utseende som en klassisk old school-superbil. Något Ferrari och McLaren har svårt att kombinera. Men det är klart, Lamborghini har inte någon historia inom F1 på senare dagar vilken de båda andra har. Därför lär mer krut läggas på banrelaterade egenskaper mer än ren skönhet. En trend jag tidigare klagat på och tyvärr kommer klaga på nu igen. Jag tycker det är tråkigt för att man förlorar liksom den här thrillen i bilens utseende.

Ett exempel är senaste årets Genéve mässa. Lamborghini ställde ut Aventador Roadster bland annat. En bil som är din för 3 miljoner nästan exakt. När jag såg den stå där fylldes jag av glädje och respekt. Kärlek till dess former och respekt till dess kompetens. Gick jag vidare till Ferrari och såg LaFerrari kändes det nästan som att jag var tvungen att heta Fernando Alonso eller Filipe Massa för att fullt förstå vad jag hade framför mig. Samma gällde med McLaren P1. Det är två bilar som inte bara är mycket dyrare, de är dessutom många gånger fulare p.g.a. sin för krångliga design. Och allt prat om alla tiondelar man kan skala av på Fiorano och Nürburgring. Det är något att struntar totalt i personligen. En Verde Ithaca Lamborghini Aventador Roadster och franska Rivierans slingriga kustvägar säger jag hellre. Och om man tänker efter, det är ju trots allt där de flesta av alla dessa tre monster kommer användas.

Prismässigt kan vi vänta oss en bil i 2 miljonersklassen. Både Ferrari och McLarens bilar spräcker denna magiska gräns och det skulle vara logiskt eftersom Gallardo ligger strax under i dagsläget. Men detta är bara en gissning likt allt annat i detta inlägg. Vi får vänta och se. Kanske kommer bilen visas upp redan i höst på Frankfurts bilsalong som är i september.

Obs! Bilens namn har det ryktats om länge. Flera namn har patenterats från Lamborghini men inget av dessa har använts. För en tid sedan kom namnet Cabrera upp. Förmodligen kommer bilen heta något helt annat som relaterar till någon historisk fighting tjur. Men jag döper den till Cabrera tills vidare…