Lamborghini Aventador SV – Vad kan vi egentligen förvänta oss?

lamborghini aventador sv 11

Ja vad kan vi egentligen förvänta oss? Och framförallt när? Att Lamborghini kommer släppa en värsting version av sitt nuvarande flaggskepp Aventador är totalt tveklöst! Ser vi på de två senaste flaggskeppen Lamborghini släppt så har bägge kommit som versioner från helvetet. Först och främst talar jag om Diablo. Den levde ett långt och framgångsrikt liv under hela 90-talet och hann även med att nosa på 2000-talets början. Den vassaste versionen hette GT och var vid lanceringen en av världens tveklöst råaste och extrema bilar. Och tittar vi närmare tillbaka i tiden hette Lamborghinis mest aggressiva bil Murciélago LP670-4 SV.

Tittar vi lite närmare på den sistnämndas historia så ser vi ett rejält lyft både i BMI och i muskler. Jag tror Aventador SV kommer gå på samma bantningskur som brorsan gjorde. På det kommer den förmodligen utvecklas motormässigt på ett liknande sätt som Murciélago gjorde under sin livstid. Lite kort snabb fakta. Från början hade Murciélago 580 hästkrafter till hjälp för att bära runt den 1,650 kg tunga bjässen. Detta räckte gott och väl för att likt en skollad gepard skjuta ivägen bilen 0-100 km/h på 3,8 sekunder. Toppfarten låg från början på 330 km/h.

Jämför vi med Superveloce (SV) så vägde den 1,565 kg och hade inte bara aningen större slagvolym (6,5 liter istället för 6,2) utan klarade 0-100 km/h snabbare på blixtrande 3,2 sekunder samt toppade ur efter nålen på mätaren nått skrämmande nära 350 km/h. Till detta bör tilläggas att bilens estetiska lyft var nästa ännu mer uppenbart än dess prestandamässiga lyft!

Översätter vi något liknande till dagens Aventador som vi vet har exakt 700 hk så kan vi alltså tala om en Aventador SV med hela 790 hästkrafter! Lamborghini är alltid Lamborghini, så let´s make it 800 jämnt shall we? Och i och med att vikten på Aventador ligger endast 10 kg över vikten på en Murciélago LP670-4 SV (1,575 kg) så är det inte svårt att förstå vad 800 hk skulle ge för effekt. Lägg då till att Lamborghini näppeligen lär låta sin mother of all hell-version gå under radarn utan att bantas rejält.

Inte på något sätt i världen är Aventador en långsam bil. Den klarar enligt Lamborghini själva 350 km/h, detta har dock bevisats gå att passera. Sprinten 0-100 km/h som Murciélago SV gjorde på 3,2 sek, är i Aventador nere på under 3 sekunder. Galet snabba 2,9 för att vara petig! Att ens tänka i banorna hur en trimmad och lättad Aventador skulle agera vid plattan i mattan är för mig snudd på lika orealistiskt som att försöka mig på att förstå hur stort universum är. En tröst i detta vansinne är väl kanske att det förmodligen lär dröja ett bra tag innan en bil som Aventador SV släpps. Det tog ju nästan 10 år för föregångaren att förtjäna SV-titeln…

Jag skulle vara kul att höra vad ni som läser detta tror och tycker? Kommentera gärna nedan!

Obs: Eftersom Aventador SV är flera år fråmåt i tiden är bilden självklart en ren spekulation!

Annonser