Lamborghini Egoista – Egoistisk one-off från Lamborghini

egoistaLamborghini-front

Lamborghini är kända för att vara före sin tid gällande design. Men den senaste tiden har detta kanske gått lite över styr. Jag tänker på Veneno som ser ut som någon som inte vill sin ägare väl. Personligen tycker jag den är våldsam på exakt rätt sätt. Lite som en modern Countach. Inte trodde någon att det monstret gick att toppa. Ingen utom Lamborghini själva!

Vid den avslutande middagen för deltagarna på Lamborghinis 1200 km långa ”Grande Giro” visade man upp något som garanterat är mer av vansinne. Bilen heter Egoista som betyder egoistisk. Detta har främst att göra med att bilen precis som en F1-bil är avsedd för endast en person! Bilen är inspirerad av världens kanske farligaste militärhelikopter som heter AH64 Apache. Motorn skall vara en något trimmad Gallardo-V10. Det talas om ca: 600 hk. Vad detta ger för resultat vet ingen utom Lamborghini själva eftersom inga siffror har släppts. Likt tidigare one-off bilar Lamborghini släppt har man tagit ut svängarna precis så mycket som det bara är möjligt. Material och idéer testas flitigt. Några exempel på Egoista är bilens kabin. Jag kallar det kabin eftersom den mer liknar något ur amerikanska flygvapnet än något man ser på vägen. Själva vindrutan fälls automatiskt framåt och för att stiga ur bilen tar du ut den inte runda utan rektangulära ratten. Överallt är du omsluten av extrema material. Bilen är utrustad med digitala mätare likt dem du finner i jaktplan och attackhelikoptrar. Ovanpå bilen har du två lanternor i röd och grön precis som på AH64.

Personligen är jag inte förtjust i bilen som helhet. Men tittar man på enskilda detaljer finns det så mycket häftiga detaljer att man inte kan annat än älska Lamborghini för att ha försökt sig på något helt outforskat.

Baktill har bilen två avgasrör av storleken ”bjässe”. Likt McLaren 12C är dessa rektangulära och placerade i mitten av bilens bak.

Annonser