Shanghai International Motor Show 2013

pzWOEP5XvETA7Srf397dcensBLQ817Qm7sgwLe1JTgs

Ibland är det tur att känna folk i andra länder. Min bror bor i Shanghai sedan en tid tillbaka och det gav mig en fantastisk idé. Jag visste att den kinesiska överklassen älskar att visa upp sig i extrema bilar. Det är ju trots allt världens folkrikaste land så att charma kunderna där borta är ett måste för att överleva i en hård bransch.  Shanghai Motor Show är därför ett väldigt viktigt evenemang som varje år går av stapeln.

I år sparade inte någon av de företagen jag håller extra koll på på krutet. Lamborghini visade upp två världspremiärer för att fira sitt femtioårsjubileum. Den första bilen är den maffigaste. Bilen heter Lamborghini Aventador LP720-4 50th Anniversary. Lite kortfattat är detta en trimmad Aventador med ett kolfiber bodykit som ger bilen bättre stabilitet vid friskare körning. Bilen på mässan var Giallo Maggio som på svenska betyder Maj Gul. Anledningen är för att genom åren har flest bilar beställts i gul. Maggio som betyder Maj är en hyllning till månaden maj som var den månad då Lamborghini startade för 50 år sedan.

Bil nummer två är även den en jubileumsbil men av modellen Gallardo. En tredje bil visades hos Lamborghini och i min smak är det kanske den vackraste och samtidigt råaste Lamborghinin någonsin. Lamborghini Aventador LP700-4 Roadster!

I övrigt visade Ferrari upp sitt nya flaggskepp och monster LaFerrari. Bugatti visade självklart upp sin nyligen krönte cabb-kung Veyron Vitesse WRC. Bilen som några veckor innan satte rekord som världens snabbaste bil utan tak. Rekordet löd och lyder fortfarande i skrivandets stund 408 km/h. Bakom ratten satt en kinesisk racingförare. Koenigsegg hade inte en utan två bilar närvarande. Båda av modellen Agera R. Bägge bilarna hade inslag av både vitt och ljusblått på ett eller annat sätt.

Pratar vi bullerfritt och bekymmersfritt åkande så visade Rolls-Royce upp två bilar som jag spår kommer vara livsviktiga speciellt på den kinesiska marknaden. Först och främst Wraith. Den mest kraftfulla och snabbaste Rolls-Royce som någonsin byggts. Även en helt ny hyllningsbil vid namn Rolls-Royce Ghost Alpine Trail Centenary Edition visades upp bredvid den bil som man inspirerats av både till namnet och även till färgerna.

Spana gärna in bilderna som min bror tog på mässan.