Officiell: Lamborghini Aventador LP720-4 50th Anniversario

Lamborghini-Aventador-LP720-4-50-leaked-photo-05

Lamborghini firar som bekant 50 år som biltillverkare. Personligen skulle jag påstå 50 år som världens bästa biltillverkare, men det är min egna åsikt. Detta firar man inte med en tårta på kontoret i Italien, inte en chans! Man firar det genom en rad evenemang runt om på jordklotet. Det största och mäktigaste är helt klart den road trip som ska gå igenom Italien. Det är ett osannolikt spektakel för en bilälskare. Tänk dig att se och höra ett antal hundra Lamborghini-bilar som fullkomligt stoppar all trafik i de städer man ska förbi. Självklart är Rom en av städerna. Milano är självklart också en av städerna man ska besöka. Men det hela avslutas på ett mäktigt sätt. Man kör tillsammans till fabriken där man samlas och ägare och deltagare firar med någon form av middag eller fest. Det låter som en galet lyckad födelsedag eller mer exakt år, men Lamborghini är Lamborghini och man nöjer sig inte där. Man har nämligen en jubileumsbil som ska släppas!

Bilen i fråga har det långa namnet: Lamborghini Aventador LP720-4 50th Anniversario. Det är långt till och med för att vara Lamborghini. Bryter vi upp namnet ser vi att det rör sig om en 20 hästkrafters starkare Aventador. Enligt uppgift ska prestandan ligga kvar på samma nivå som standard. Det kanske låter lite tråkigt att inte någon extra prestanda plockats ur trots effekthöjningen, men det är inte något att oroa sig för. Det är nämligen så att den fortfarande klarar 350 km/h eller 217 mph som man säger i USA och några få andra länder i världen. Och 0-100 km/h klarar du fortfarande av på 2,9 sekunder. Så prestandan är inte något du kan klaga på. Faktum är att det ända jag kan se som en liten nackdel är att bilen endast ska byggas i 100 exemplar. Det säger en del om hur förälskad jag är.

Men vad är då nytt?

För att svara på det kan vi jämföra med en ”helt vanlig” Aventador LP 700-4. Effekten är som sagt uppskruvad ytterligare 20 pollar. Men det mesta av ändringarna ser du utifrån. Bilen är besmyckad med lite logotyper för 50 års jubileet. Den är även bestyckad med ett bodykit i kolfiber. Kittet i sig påminner skarpt om det som ”mördar-murcan” vid namn LP670-4 SV fick. Backspeglarna är i kolfiber och det är även motorluckan som skärmar av den 6,5 liter stora, skönsjungande V12:an.

Invändigt hittar du ännu mer kolfiber. Självklart är bilen utrustad med de nya Dione fälgarna som man tagit fram nyligen. Om bilen rullar på samma däck och fälgar som Aventador Roadster gör så är det 20 tum fram och 21 tum bak som gäller. Bilen är något jag skulle betala för att se på museum. Den är i min mening fulländan och helt rätt för att fira 50 år som världens bästa biltillverkare. Man har lyckats få fram en ännu råare look med det nya kittet. Men samtidigt behållit den stiliga stekiga looken som Lamborghini Aventador faktiskt har. Kittet i sig är inte bara där för att se tufft och galet ut. Det har självklart en funktion. Den nya designen har förbättrat bilens aerodynamik ytterligare och bak har bilens kitt gett bättre ventilration från den maffiga tolvan.

Bilen man tar med sig till världspremiären var en ny färg. Giallo Maggio vilket betyder maj gul på Italienska. Anledningen till att man just valt gul är för att under de 50 åren som Lamborghini byggt bilar, är gul den färg som flest personer valt till sin bil. Och namnet är en hyllning till att företaget startades i Maj 1963. Men fall du inte tycker den är fullständig i Giallo Maggio kan du självklart använda dig av Lamborghinis avdelning ”Ad personam” för att ta fram en lack som passar dig bättre. Men jag misstänker att majoriteten av de 100 bilarna som skall byggas kommer vara i Giallo Maggio.

Bilen kommer ha sin premiär på bilsalongen i Shanghai. Med lite tur kan jag få bilder från mässan via min bror som bor där.

Priset är i nuläget oklart, men räkna med en bra bit över 3 miljoner kronor i alla fall. Det är ju trots allt en jubileumsbil från Lamborghini vi har att göra med!

Annonser