McLaren P13 – Instegsmodell på gång

Mclaren-MP4-12C_600d-600x400

McLaren har ett smalt modellprogram. Man erbjuder endast tre olika bilar i dagsläget. Värst är nyligen lanserade P1. Under P1 har företaget sin MP4-12c som både finns som både coupé och cabriolet. Men detta det bli ändring på!

Enligt uppgifter ska bilen vara riktad på Porsches värsting versioner av 911. Just nu finns det egentligen bara en att tillgå – GT3. Men det kommer självklart inom kort även en Turbo och tittar man på den tidigare generationens 911 så byggdes det en hel del värsting-911:or. Det fanns Turbo, GT3, GT3 RS, GT2 och GT2 RS. Mycket pekar mot att Porsche även denna gången planerar ett liknande utbud! Så McLaren har förmodligen en tuff kamp att blicka fram emot.

Enligt uppgift ska bilen dela en del av sin design med största syskonet P1. Något som minst sagt låter lovande! McLaren P13, som likt McLarens alla gatubilar, har ett namn som låter aningen mycket som ett ungt pojklag i fotboll mer än en eldsprutande superbil. Men så är ju också trenden med McLarens bilar. 

Personligen hoppas jag att McLaren håller sina designer i styr mer än man gjorde när P1 designades. Jag tycker att man gått lite långt med all aerodynamik faktiskt. Jag skulle vilja se en lite mer klassisk superbils-look likt Ferrari 458 Italia eller McLarens egna MP4-12C.

Bilen ska ligga längst ner på McLarens modellprogram i prestanda och pris. Men just prestandan är inte något man direkt saknar även om bilen är några tiondelar långsammare än MP4-12C till 100 km/h och har några km/h lägre toppfart. Det kommer tveklöst bli en extremt rask kärra iallafall! Säg att den gör 0-100 km/h på strax under 4 sekunder och klarar en bit över 300 km/h iallafall.

McLarens mål är att inte bara slå sig in som en storsäljare på bilmarknaden för exklusiva sportbilar, utan även bli de bäst säljande företaget i segmentet. Det kan därför var extremt smart drag att bygga en billigare och mer lätt tillgänglig bil som byggs i större volymer. Det talas om 2000-2500 bilar om året. 

Prismässigt ska bilen hamna under MP4-12C. Det talas om ett grundpris på strax under $200.000! I svenska slantar är detta knappa 1,3 miljoner kronor. Med tanke på ingenjörerna som McLaren har kan detta bli en av historiens bästa superbilar för ditt relativt låga pris. 

(Bilden ovan är inte P13 utan MP4-12C)

Annonser