Rolls-Royce Wraith – Världens snabbaste Rollsa

Global-images-2013-3-5-Rolls-Royce-Wraith-01(2)

Genève mässan kryllar i år av världspremiärer av supersportbilar. Nämn nästan vilket som helst av de största tillverkarna och dom visar nästan garanterat något nytt extremt! Men i skuggan av alcantara och kolfiber hittar vi körsbärsträ och kilometervis av ko skinn. Det är nämligen så att både Bentley och Rolls-Royce valt Genève för att släppa varsin ny feting!

Rolls-Royce Wraith är förmodligen den vassaste av de två. Den bygger på lill-Rollsan Ghost. Man har dock lyckats trycka ner den starkaste motorn någonsin i märkets historia i bilen. Motorn man pressat ner i bilen är en V12:a på 6,6 liter. Det är en trimmad version av motorn från Ghost. Numera klämmer den ut hela 632 hk. Och just det. Den får hjälp av två turbo.

Storleksmässigt och viktmässigt är det inte en liten citybil direkt. Den väger 2360 kg och är hela 5,27 meter lång. Bilen är sänkt 5 cm jämfört med Ghost för att ge en bättre väghållning.

Prestandamässigt är bilen illa kvick! Trots sin storlek och vikt klarar Wraith 100 km/h från stillastående på 4,6 sekunder. Toppfarten är begränsad till 250 km/h. Men det räcker nog gott och väl för att komma i tid till viktiga möten!

Priset då? Förmodligen tror du att den kostar vansinnigt mycket. Det är ju trots allt en vansinnigt lyxig och snabb Rolls-Royce vi talar om! Visst är det en dyr kärra! Men faktum är att den inte alls är så dyr som jag förväntat mig. Priset ligger på 245.ooo Euro + Skatter. Det är ca: 2 136 351 kr. Jämfört med nu döda Maybach, som levererade en bil i liknande storlek och även den vansinnigt lyxig, kallad Maybach 57 så är Wraith rena kapet. Ny kostade en Maybach 57 hela 3 915 000 kr. Lägg då till att Wraith sticker med lätthet ifrån Maybach 57 till 100 km/h. Visst, Maybach 57 finns som en S-version med bättre prestanda och den är lite längre… Men inte ens Maybach 57S rår den på Wraith när det gäller att ta sig fort från rödljusen! Dessutom pratar vi då om en bil för mer än dubbla priset av en Wraith! Ser ni vad jag menar med att den faktiskt är relativt billigt?

Annonser