Hennessey Venom GT – Den nykrönta konungen av 0-300 km/h

vgt-duo

I förra veckan skedde något stort. Titeln världens snabbaste bil från noll till 300 km/h bytte ägare. Svenska Koenigsegg Agera R satte för en tid sedan ett antal rekord. Däribland 0-300 km/h som avklarades på 14.53 sekunder. En vansinnigt snabb tid på alla sätt! Men den tiden är rena barnleken för monstret Hennessey Venom GT som nu har klarat samma sprint på 13.63 sek. Alltså nästan en hel sekund kvickare än Koenigsegg Agera R. Att få grepp om exakt hur våldsamt detta är, är svårt.

Bilen är en amerikansk bil som till synes ser ut som en Lotus Exige på steroider. Men faktum är att inte mycket delas med den lilla ban-älskande britten.Venom GT är extremt mycket bredare och maffigare.

Bilen är trots sin massiva motor en väldigt lätt bil. Endast 1200 kg väger bilen och det ger en vikt/effekt siffra på 1 hk/kg, något samtliga konkurrenter har svårt att matcha.

Under huven sitter en V8:a på 7 liter bestyckad med dubbla turbo. Den utvecklar hela 1200 hästkrafter. Det finns rapporter som påstår att en Venom GT klarat av att sprinta hela vägen till 370 km/h på 20 sekunder blankt. Att detta är en av världens snabbaste bilar är inte någon tvekan om längre. Och som jag tidigare skrivit om kan vi räkna med en 1500 hästars Venom GT inom en snar framtid. Var ska detta vansinne sluta? En känd person som just fått sin Venom GT levererad till sig är Steve Tyler. Sångare och frontfigur i rockbandet Aerosmith.

Det finns en video på rekordet. För att sätta ett rekord måste man köra samma sträcka en gång åt båda hållen under en timme. Man räknar sedan ihop tiderna och får då ut en ärlig tid. I detta fallet alltså 13,63 sek! Videon kan jag inte bädda in i detta inlägget utan får länka den från youtube. Klicka här för att se videon!

Innan checkhäftet tas ur kavajfickan kan jag avslöja att priset på en Hennessey Venom GT är över en miljon dollar. Det motsvarar ungefär 6,5 miljoner spänn.

Annonser