Koenigsegg Agera X – Den svarta djävulen

14231152501470189075

Sveriges enda biltillverkare heter numera Koenigsegg och byggs för hand i Ängelholm. Koenigsegg är kända och älskade av entusiaster och hatade av konkurrenter. Modellutbudet är smalt och priset högt. Du kan välja mellan modellen Agera och den vassare versionen Agera R.

Men i takt med att folk blir allt rikare så vill folk ha en allt mer unik bil. Därför finns det på flera extrema och exklusiva företag med avdelningar som skräddarsyr bilen efter dina önskemål. Koenigsegg är en av de bästa på just detta. Med modellprogram som håller i sig länge måste man kunna erbjuda något fräscht och unikt. 

En av de vassaste one-off bilarna från Koenigsegg är Agera X. Bilen är nummer 88 totalt av tillverkade Koenigsegg-bilar och nummer åtta av Agera (bortsett från en Prototyp). Just siffran åtta är speciell i Kina och därför är det inte svårt att lista ut vilket land personen som la beställningen kommer ifrån. Bilen är en Agera R vilket betyder att den har världens mest trimmade gatulegala motor i sig. En 5,0 liters stor V8:a med dubbla turbo och över 1100 hästkrafter om du puttar i Etanol i tanken. Bränslet har använts i Koenigseggs bilar tidigare och är bra eftersom effekten man kan plocka ur motorn är högre än en bensinmotor. Nackdelen är att bilen drar mer än om den körs på bensin. Men det spelar nog inte någon större roll för en kund till Koenigsegg.

Prestandasiffrorna är hårresande på klassiskt Koenigseggö-vis! Du har avverkat 100 km/h på under 3 sekunder och bilens toppfart är okänd men i teorin är Koenigsegg Agera R världens snabbaste serietillverkade gatubil. Enligt Christian Von Koenigsegg själv hade bilens effekt varit 250 hästkrafter om den endast var 1 liter vilket iallafall fick mig att inse vilket monster till motor den egenbyggda V8:an faktiskt är.

Andra bilar tillverkade av Koenigseggs specialavdelning är Agera BLT, Agera Hundra och den mystiska One-1. Nästan alla One-off bilar som byggts av Koenigsegg har Kinesiska köpare.

Men nu är Agera X till salu för den nätta summan av 888,888 Euro. Frågan är om bilen kommer byta världsdel med tanke på priset!

Annonser