Ferrari 250 GTO Series I – Blir detta världens dyraste bil?

1962_Ferrari_250_GTO_Michael_Furman_02

Ferrari och Bugatti är båda bilföretag som slagits om flera titlar. Världens snabbaste bil har varit en Ferrari flera gånger. Nu är det en Bugatti. Världen dyraste bil har varit en Bugatti. Men nu är det en Ferrari.

Titeln världens dyraste bil är något få kan bjuda upp till match för. Vi känner till svindyra gamla Bentleys och Rollsor. Men inget företag är värre än Ferrari. För något år sedan var Bugatti Type 57 SC Atlantic dyraste bilen någonsin. Innan dess hade en annan Bugatti haft titieln. Sedan för ungefär ett år sedan såldes ett exemplar av Ferraris ursnygga och snuskigt exklusiva 250 GTO för vansinniga 35 miljoner dollar. Titeln kan komma att byta ägare. Men även denna gången till en Ferrari 250 GTO. Bilen rankar jag personligen högt upp på min lista för världens vackraste bilar. Tillsammans med Jaguar E-Type, Lamborghini Miura och Mercedes-Benz 300 SL, för att bara nämna några. Bilen som kan komma att slå rekordet är en tidig version av 250 GTO kallad Series I. Bilen är från 1962 och tillverkades endast i 33 ex som Series I.

Bilen är från tiden då Ferrari gjorde det som märkets grundare Enzo Ferrari ville. Man byggde racingbilar för gatan för att finansiera Enzos racingsatsning. Under huven sitter en V12:a på 3 liter som utvecklar 300 hästkrafter – Iallafall då den var ny. Under design och utvecklingen av bilen tog man hjälp av Bizzarrini som för övrigt har stått för några av bilarna på min personliga lista över världens vackraste bilar. Man fick fram en bil som för tiden var blixtsnabb.

Ferrarin som är till salu via Brittiska Ed Classics är klassiskt röd med svart interiör. Som väntat ska bilen vara i toppskick och är vänsterstyrd. Om bilen har någon speciell historia med kändis-ägare är okänt. Bilen är till salu privat vilket gör det nästan omöjligt att om nu bilen säljs, veta priset. Men den är iallafall ute för 41 miljoner dollar. Det motsvarar drygt 270 miljoner kronor. En helt vansinnig summa!

Flera 250 GTO har under de senaste åren sålts för 20 miljoner dollar och det gör den inte bara till världens dyraste bil. Utan även världens dyraste bilmodell.

Sist kan jag även nämna en mindre rolig historia. Ferrari firarade nyligen 50 års jubileum för 250 GTO. Man samlade då flera bilar till ett event. Under eventen ska en av bilarna ha kört av vägen och kvaddats. Kan det vara världens dyraste krasch?

Passa på att njuta av bilderna på Ferrari 250 GTO nedan! (Den blå/gula var den som krockade och den konstigt gröna är den som såldes för 35 miljoner dollar nyligen)