Ferrari F70 – Två bilder visade hittills.

Bak

En av bilvärldens absolut mest efterlängtade superbil visar sig mer och mer. Jag talar självklart om Ferraris efterträdare till den mäktiga Enzo. Internt kallad F70.

Ferrari har länge testat det kommande monstret som ska ersätta Ferrari Enzo. Testbilar har länge skådats tungt kamouflerade runt Maranello och även på Ferraris egna testbana Fiorano. Men aldrig har man fått något speciellt bra uppfattning om bilens former och funktioner. Men nu har Ferrari släppt en bild officiellt på bilens akter. Tidigare kom en bild upp på bilens front, det är dock osäkert om det är en faktisk bild på bilen eller någon skojare som luras. Vad man kan se är dock att bilen kommer dela flera designelement från bilar ur Ferraris modellutbud. Tidigare har Ferrari ofta haft två runda bakljus. Men nyare Ferrari-bilar har gått ifrån detta och har istället en runt lykta på var sida. Detta ser man på faktiskt på samtliga av Ferraris bilar som tillverkas idag. California, 458, FF, F12 och snart även på F70. 

Tekniskt sett lär ingen bli besviken på F70. Ferrari lyckas ofta kittla varenda nerv när de släpper en ny ”range-topper”. Bilen kommer utrustas med en V12:a som får extra hjälp av ett HY-KERS system. Kort kan man beskriva detta som ett batteri som absorberar energi som annars skulle gå till spillo vid hårda inbromsningar och omvandlar detta till effekt. Ingen exakt effektsiffra finns än. Det talas om MINST 750 hk + 100 från HY-KERS systemet. Från andra håll hör vi även ännu hårigare siffror. 900 hk från motorn och 100 från batteriet. Bilen kommer vara byggd av kolfiber vilket ger en styv konstruktion och samtidigt fantastiskt lätt bil. Den senaste siffran är 1.100 kg, hela 265 kg mindre än tidigare rapporter. Detta lär betyda att både Porsches värsting 918 Spyder och även McLarens P1 kommer få sig en svettig match. Motorn som jag tidigare nämnt är en V12:a på hela 7,3 liter. Förmodligen en trimmad version av den du hittar i F12 Berlinetta. Liksom Ferrari Enzo kommer F70 säljas till ett fåtal utvalda kunder till ett pris som lär hamna runt 10 miljoner kronor ungefär.