Zenvo ST-1 – Den anonyme dansken

Inledning

Trenden med små tillverkare har vuxit den senaste tiden och okända länder inom superbilsindustrin blommar snabbt upp. Här är en närliggande best få hört talas om!

Fakta

Zenvo Automotive är en liten tillverkare av extrema bilar från våra grannar i söder Danmark. Företaget grundades 2004 och en färdig bil presenterades fem år senare. Tillverkningen är ytterst smal. Endast 15 bilar om året klarar det minimala företaget att spotta ur sig. Om du är sugen på att vara ännu mer unik än en Bugatti-kund så kan Zenvo mycket väl vara svaret. Men då krävs det att du har en plånbok djupare än Marianergraven! En bil går nämligen lös på 5 miljoner danska kronor. Att en dansk köpare skulle slå till är inte ens något företaget själva räknar med eftersom skatter på bilar i Danmark är skyhöga. Att köpa en Zenvo ST-1 och registrera i Danmark skulle kosta dig 16 miljoner danska kronor. Därför siktar Zenvo endast på att sälja utomlands. En gåva som Zenvo bjuder på till alla sina kunder är en exklusiv klocka som kostar ca: 50.000 USD. Företaget har sex stycken återförsäljare i hela världen.

Motor och prestanda

Zenvo ST-1 är bestyckad med en V8:a på sju liter. Den producerar 1104 hästkrafter och bilen i sig väger endast 1376 kg. Det ger bilen en enormt bra hk/ton siffra. Hela 802 bhp/ton. Jämför detta med Bugatti Veyron SuperSport som har 626 bhp/ton. Zenvo ST1 klarar 0-100 km/h på 3 sekunder och har en elektronisk spärr på 375 km/h. Det gör att bilens prestanda slår sig in i den absoluta toppen av superbilar. En bil som de flesta inte ens har hört talas om. Växellådan är 6-växlad manuell men mot extra pengar kan du få en 7-växlad F1-style låda med paddlar.

Annonser