2013 Hennessey Venom GT – Besten uppgraderas till hela 1500 hästar

Inledning

Det amerikanska monstret Hennessey Venom GT är en bil som tillsammans med SSC Aero TT har satt skräck i omvärlden.

Fakta

Den förstnämnda ser ut som en Lotus på anabola steroider ungefär. V8:an på 1200 hästar som skjuter bilen till närmast utomjordiska hastigheter på nolltid kommer till nästa år uppgraderas ytterligare. Bilen kommer få hela 1500 hästkrafter från en 7 liters stor bjässe till V8. Motorn paras med antingen en sju-växlad sekventiell låda med paddlar bakom ratten, eller en 6-växlad manuell låda. Förövrigt samma som sitter i årets version av Venom GT. Bilen är gjord i kolfiber vilket ger grymt låg vikt samtidigt som bilen är extremt styv. Vikten är därför låg som tusan. Endast 1200 kg.

Ändringar utvändigt

Bilen får nya dörrar som öppnas uppåt och framåt likt McLaren MP4-12C eller Ferrari Enzo för att nämna några. Utrymmet i coupén är förbättrad med hjälp av ”double-bubble” tak. Den sju-växlade lådan som är ett alternativ är även den ny.

Kg/hk

En siffra som tillverkarna av extrema bilar jobbar på att maximera är kg/hk. Alltså hur många kilogram varje hästkraft måste ”släpa”. Ju färre kilo per häst, desto bättre. Kommer ni ihåg den magiska Koenigseggen med 1400 hästar. Den har enligt Christian Von Koenigsegg själv 1/1 i måttet. Nya Hennessey Venom GT däremot har inte ens ett kg per hästkraft! Det är vansinnigt!

Prestanda

Än finns inga siffror på hur snabb nästa års version blir. Allt vi vet är hur extrem årets är. Pratar vi 0-100 km/h kan du glömma allt annat. Ferrari, Lamborghini, Pagani, ja till och med Bugatti och Koenigsegg blir lätt från körda av Hennessey Venom GT. Sprinten är avklarad på whiplash-snabb 2,2 sekunder. Toppfarten är visserligen inte lika överlägsen, men den är fortfarande något att bita, iallafall för våra italienska vänner. Hela 421 km/h eller 262 mph! Och detta med 300 hästkrafter mindre än den kommande versionen. USA är på krigsstigen än en gång!

Bilder:www.gtspirit.com

Annonser