ÄNTLIGEN: Lamborghini Aventador Roadster – Lamborghinis värsta cabriolet någonsin

Inledning

Lamborghini låter sig aldrig stressa fram en produkt. Speciellt inte när vi talar om märkets V12-värstingar.

Fakta

Knappt två år efter premiären i Genève av Aventador, lättar nu Lambo på skynket för cabrioleten. Med 700 hästar och en prestanda som skrämmer vettet ur varje Ferrari 458 Spider-ägare, är detta något att räkna med i kampen om kungatiteln inom superbilar. 0-100 km/h avverkas på under tre sekunder. Toppfarten är 350 km/h vilket är identiskt med coupén. Färgen på bilen är ny för roadstern och heter ”Azzuro Thetis” och är en ljusblå färg som ska föra oss tillbaka till minnet av ikonen Miura som släpptes i en liten upplaga av roadsters 1968. Motorluckan är omgjord mot  den som sitter på coupén, och den öppnas framåt vilket den på föregångaren Murciélago Roadster inte gjorde.

Taket

Taklösningen är ny. Istället för ett tygtak som föregångaren Murciélago Roadster hade, så har man nu istället en tvådelad kolfiber lösning. Taket tas av och på smidigt och kan placeras i fronten under varma soliga dagar. Valet av kolfiber tillåter vikten att hållas nere extremt lågt, medan bilen blir stark och styv i konstruktionen.

Fälgarna

Fälgarna är nya och heter Dione. Fram är det 20 tum som gäller, medan bak är det en tum mer, 21 tum som gäller.

Egen åsikt

Som hardcore Lamborghini-fan är detta självklart en stor nyhet för mig personligen. Personligen tycker jag faktiskt att roadstern är den fetaste och vassaste bilen någonsin. Ser fram emot att se den på mässan i Genève nästa år. Enligt rykte kommer den stå bredvid ett koncept baserat på Aventador. Aventador GT ryktas det om, en fyrdörrars konkurrent till Aston Martin Rapide, Ferrari FF, Porsche Panamera. Dock är det endast ett koncept än så länge. Men Lamborghini har tidigare byggt en bil vid namn Espada. Och för att inte glömma det underbara konceptet Estoque! Time will tell om dessa rykten stämmer. Jag personligen ser fram emot både en eventuell Aventador GT och självklart Aventador Roadster.

Pris

Priset för en Aventador Roadster börjar på 300.000 Euro innan lokala skatter. Detta motsvarar ungefär 2,7 miljoner svenska kronor innan skatterna är betalda. En dyr affär helt klart, men jämför med våra nordiska grannländer så kommer vi undan förhållandevis billigt. Eftersom både Norge och Danmark har 100% tillägg på bilar, och Finland 50%.

Bilder: www.gtspirit.com