McLaren F1 – Världens dyraste moderna superbil

 

Inledning

För en tid sedan skrev jag en artikel om McLaren F1. Bilen anses av nästan alla bilvetare som världens bästa superbil genom tiderna. Med sin V12:a från BMW på över 600 hästkrafter, slog den allt vad Ferrari och alla andra konkurrenter hade att erbjuda med besked. Bilen är fortfarande obesegrad gällande toppfart för bilar utan hjälp av turbo eller kompressor med 386 km/h.

Rå fakta

Bilen som togs fram av McLaren med hjälp av Gordon Murray, vägde drygt ett ton och hade över 600 hästar vilket gav en enorm prestanda. 0-100 sprinten avklarades på ca:3 sekunder. I dagens mått är den fortfarande fasansfullt snabb, och slår många av de värsta bilarna Ferrari och Lamborghini producerar. Men att den klarade detta på sin tid är det som skiljer McLaren F1 från allt som skapats för gatubruk någonsin. Om vi jämför McLaren F1 med dåtidens värstingar lite närmare ser vi dels vilken utklassning britterna från Woking stod för, och även hur mycket dess låga vikt spelade in i det hela. Lamborghinis värsting runt den tiden Diablo GT, vägde 400 kg mer än F1:an och resultatet är slående! Den gör samma 0-100 sprint på 4 sekunder och medan McLaren ångar på, dör Diablo GT:n ut vid ”endast” 342 km/h. Då ska man veta att Lambon inte i något anseende var en tam bil, tvärtom ett äkta eldsprutande Ferrari-mördande fullblod. Ferraris värsing runt samma tid F50, var jämn till 100 med Lamborghinin, och alltså redan där avhängd av McLaren F1. Och tycker man Diablo GT fick slut på kraft tidigt, ja då var Ferrarin rena söndagsåkaren. Med en toppfart på 325 km/h var den klart slöast av de tre. Alla bilarna hade runt 600 hästkrafter, men den låga vikten hos McLaren var alltså nyckeln till framgången.

Rekordet

Det tidigare rekordet för den dyraste McLaren F1:an som sålts, sattes 2008 och löd £2,530,000(27 miljoner kr i dagens valutakurs). Nu har den exklusiva försäljaren av super och lyxbilar Tom Hartley sålt ett exemplar som slår detta. Det exakta priset är okänt, men enligt Tom Hartley själv ska det röra sig om priser runt £3.500.000 vilket motsvarar ungefär 37.5 miljoner kronor. Efterfrågan är hög och utbudet är extremt lågt. Det tillverkades endast 71 st McLaren F1 i tre versioner för gatubruk mellan 1992 och 1998.

 

Annonser