Performance Power Racing Ford GT – 1700 hästars rekordkrossare

 

Historisk händelse

Världens högsta hastighet för gatlegala bilar har länge varit det det som fått Bugatti att skilja sig från mängden. Nu är det annorlunda.

Fakta

Rekordet snoddes av Bugatti för ett par dagar sedan. Tjuven heter Performance Power Racing och detta gjordes i Florida. Det var en monstertrimmad Ford GT med över 1700 hästkrafter som från stillastående, noterade efter en 1 mile(1,6 km) en hastighet på fullkomligt sjuka 283 mph. Det är motsvarande 455.82 km/h. Det tidigare rekordet som sattes av Bugatti löd 431 km/h. Ingen trodde att det skulle slås, och framförallt inte av ett gäng amerikaner! Hastigheten verifierades av en representant från Guinness World Record. Efter att det hela klockats av en Tag Heuer klocka. 

Tekniskt

Bilen är tekniskt långt ifrån den Ford GT som erbjuds till allmänheten av Ford. Ungefär 1200 hästar ifrån faktiskt! Nästan allt i bilens motor är nytt och optimerat för höga hastigheter. Testet användes till att prova nya delar och komponenter som senare är tänkt att hitta in hos superbilstillverkare och till slut även den er normala bilindustrin. Många av delarna i rekordbilen finns alltså inte på marknaden än.

Siffror och tidigare rekord

Förutom nyligen avsatta kungen av toppfart: Bugatti Veyron Super Sport, är bilen även snabbare än vårt svenska hopp Koenigsegg Agera R, som har en teoretisk toppfart på 440 km/h. Historiskt har alla dessa bilar samt en amerikansk bil vid namn SSC Aero TT slagits om den ärofyllda titeln. Först ut var Koenigsegg på Nardo banan i Italien. Sedan kom Bugatti och slog oss på fingrarna genom att inte bara slå Koenigseggs 387 km/h, utan även som första gatulegala bil uppnå 400 km/h(Officeiellt 408 km/h). En tid efter detta tog USA upp kampen på riktigt. Rekordet putsades från 408 km/h till 412 blås av SSC. Detta rekord välkomnades inte med champagne och ostron hos Bugatti i Molsheim! Tvärtom, det möttes med kolfiber och uppgraderade turboaggregat. Svaret blev alltså Veyron Super Sport. Istället för Bugatti Veyrons klassiska 1001 hk, hade bilen nu 1200 hästkrafter och var aerodynamiskt förfinad. Allt hårt arbete med den nya bilen kom självklart till sin rätt och i samband med att Top Gear testade bilen slogs även rekordet av Bugatti själva. Det nya rekordet löd då 431 km/h. Nu är USA återigen högst upp i näringskedjan med besked. Alla tidigare rekord och teoretiska siffror är slagna, ja till och med krossade! Bugatti som ägs av en av världens största och rikaste koncerner kommer självklart inte nöja sig med detta! En lättad och trimmad Veyron är på gång. Den kan du läsa mer om här.

 

 

Annonser