Lamborghini – Något få visste om

Inledning

De allra flesta personerna har nog sett eller hört om Lamborghini. Märket som startades av en enkel bonde för att knäppa Ferraris ”okunnighet” på näsan. Men var kommer egentligen alla namn ifrån?

Kort historia

Ferruccio Lamborghini var en italiensk entreprenör som byggde allt ifrån traktorer till oljepannor. Hans far som också var bonde försökte introducera lantlivet för unge Ferruccio. Men allt han snappade upp var intresset för traktorerna och de mekaniska redskapen som hörde till livet som bonde. Med sin tekninska kunskap började han därför bygga traktorer. Det var inte allt han byggde men det mest kända innan bilarna kom in i bilden. Hans företag Lamborghini Trattori blev så stort, att han hade råd att mätta sin passion av bilar. Han ägde under sitt liv flera häftiga bilar från bland annat Alfa Romeo och Lancia. Vid ett tillfälle var han till och med tillräckligt rik för att äga en egen Ferrari. Ferruccio köpte en Ferrari 250 GT, men var aldrig riktigt nöjd med hur bilen var byggd eller hur bilen höll samman. Efter att ha bytt ut delar ur sin Ferrari till delar han själv hade i sina traktorer. Efter flera dyra reparationer hos Ferrari i Maranello, framförde Ferruccio sitt missnöje så att Enzo Ferrari själv hörde. Att förolämpa en stolt italiensk gubbe är inget man gör, så det blev självklart en fight. Enzo ska ha sagt något i stil med ”Låt mig sköta byggandet av bilar och håll dig till traktorer, bonde”. Ferruccio blev irriterad och började skissa på en egen bil. En bil som senare blev Lamborghinis första med namn 350 GT. Ferruccio menade att hans Ferrari som var en Grand Tourer saknade kvalitetskänsla och kraft.

Namntraditionen

Ferruccio Lamborghini föddes som Taurus. Han var mycket imponerad av tjurfäktning. Han döpte sin andra bil efter en ras tjurfäktningstjurar ”Miura”. Traditionen har följt med företaget sedan dess. Senaste Lamborghini Aventador har fått sitt namn från en tjur som 1993 slogs så tappert att den avrättades och matadoren fick ena örat som souvenir.  Föregångaren Murciélago betyder fladdermus på spanska, men namnet kommer efter en tjur som skonades för sin tapperhet. Konceptet Urus som visades i Bejing i år, bär namnet från urtidstjurarna. Stridsflygs inspirerade Reventón har även den fått sitt namn av en tjur. Och på detta sättet fortsätter det med få undantag. Ett undantag är SUV:en LM002 som fått sitt namn efter funktion. Namnet betyder Lamborghini Militär på svenska. Bilen som hade en V12:a på 4,8 liter – rätt rå SUV! 

 

Annonser