Ferrari F12 Berlinetta – Motgiftet till Aventador

Inledning

Ferraris senaste värsting presenterades för publik förra i Mars detta året. Nästan exakt ett år efter att Lamborghini visat sin Aventador på samma ställe. Frågan är om Ferrarin har vad som krävs för att klå den 700 hk starka Aventador?

Fakta

Ferrari F12 är Ferraris hittills vassaste och mest kraftfulla gatubil någonsin. Med hjälp av en 730 hästars stark V12:a ska man än en gång försöka knäppa Lamborghini på näsan. Enligt Ferrari ska bilen klara 100 km/h på 3,1 sek och fortsätta accelerera till sin slutliga toppfart på 340 km/h. Hittills är Ferrari F12 avhängd i båda kategorierna. Men den är en tiondel snabbare till 200 km/h än Aventador med 8,5 sekunder. Ferrarin använder sig av en 7-växlad dubbelkopplingslåda medan Lamborghinin har en egen ISR låda med lika många växlar. Skillnaden är att Ferrarin växlar snabbare och nästan obemärkt, medan Aventador i Corsa-mode nästan knäcker nacken av sin pilot. På Ferraris egna testbana Fiorano i Maranello har man klockat F12 ,19 sekunder snabbare än Ferrari Enzo, som förövrigt ersätts inom kort av en bil kallad F70. Ferrari F70 kan du läsa om här. Och hela 3,5 sekunder snabbare än Ferrari 599 GTB.

Priserna

Båda bilarna riktar sig mot fantastiskt rika kunder. Ferrarin får du grundutrustad för ca:2,2 miljoner kronor. Lamborghini är dyrare, men inte nämnvärt med tanke på kundernas förmögenheter. Baspriset för en Lamborghini Aventador är ca: 2,5 miljoner kronor. Jag hörde av en försäljare hos Von Braun Sportscars AB, att Lamborghini har tagit emot 10 beställningar på Aventador sammanlagt till svenska kunder. Bland de 10 ska tydligen två vara förhandsbokade Roadsters. Med tanke på Sveriges relativt lilla befolkning så säljer dessa bilar väldigt väl. Ferrari F12 har inte anlänt till Sverige än, Så några siffror på antal beställda känner jag inte till.

Vilken skulle man välja?

Valet är riktigt svårt. Men personligen skulle jag välja en Aventador. Detta är för att jag tycker den är mycket mer uppseendeväckande. Dessutom så är den råare med sin sportigare växling, vilket bidrar mycket till känslan av hjälte bakom ratten snarare än kostymgubbe med för fet plånbok.

Avgör själv?

Nedan hittar du bilder på de båda bilderna, vilken skulle du själv välja?

Skrivet: Lukas Dafnäs och Carl-Magnus Ringblom

Annonser