Officiell: Nya Lamborghini LP570-4 Super Trofeo

Lamborghini sysslar inte med formel 1 likt Ferrari och McLaren, utan istället har man en egen racingklass. Klassen heter Super Trofeo och alla team kör identiska 570 hästars Gallardos mot varandra. Det är världens snabbaste märkesklass, och loppen går bland annat på den välkända Italienska banan Autodromo Nazionale Monza.

Nu har man visat 2013 års ”weapon och choice”. Det blev inte helt otippat den faceliftade Gallardon som hade premiär på Paris bilsalong för en tid sedan. Men självklart är det inte mycket på bilen som ser ut att komma från denna planet. Jämför man den nya Super Trofeo-Lambon med den gamla, så har bilen förbättrats på i stort sett alla plan. Bilen är hela 120% bättre aerodynamiskt än föregångaren. Med hjälp av den nya designen på bilens front, har man ökat bilens kylning med 50% jämfört med den tidigare. Detta är extra viktigt då bromsarna belastas extra mycket.

Bilen kan ställas in beroende på vilken typ av bana man ska köra på. Ska man köra på exempelvis Monza som är en otroligt snabb bana, har man en inställning som ger bilen mindre down force=högre toppfart. Ska man däremot köra på en mer teknisk bana som inte kräver så höga farter utan mer väghållning, då väljer man den inställningen som ger högre down force. Den första inställningen har förbättrats med 128 kg, och den andra med hela 160 kg.

Sporten verkar riktigt rafflande, efter att jag såg brittiska Fifth Gears inslag när Tiff Needell körde på Monza i två riktiga lopp som stallkamrat med Lamborghini-testföraren Mario Fasanetto, blev jag extra sugen på att se mer av detta. Känner dock inte till var det sänds tyvärr.

Bilder: www.gtspirit.com

Annonser