Lamborghini Sesto Elemento – Lättviktaren med heavyweight knock

 

 

Bilsalongen i Paris är en av höjdpunkterna för bilindustrin. 2010 var ett lite speciellt år för Lamborghini, dom visade nämligen upp ett vågat koncept!

Sesto Elemento hette bilen som betyder sjätte elementet. Tittar man i det periodiska systemet så finner man att det sjätte elementet är kol. Inte jätte konstigt att bilen är byggt i kolfiber vilket är känt för att hålla en låg vikt men samtidigt vara extremt starkt. Bilen tilldelades  V10:an som sitter i Lamborghinis minsting Gallardo, En trimmad variant med 570 hästkrafter. Den sitter även i Lamborghini Gallardo LP570-4 Superleggera.

Vad som är extremt med bilen är bland annat vikten. 999 kg väger bilen och det är anledningen till den brutala accelerationen: 0-100 km/h sägs gå på 2.5 sekunder. Bilen var en sån succé att Lamborghini bestämde sig att bygga en liten ytterst exklusiv serie. 20 stycken exemplar ska byggas, trots priset på nära 2 miljoner dollar så är alla exemplaren slutsålda. Liksom Lamborghinis värsting Aventador LP700 är toppfarten skriven till 350 blås.

Låter detta som en perfekt bil att pressa på med på autobahn eller kanske slänga runt i bergen ovanför Franska Rivieran? Synd! Bilen är inte tillåten för vägbruk, endast en leksak för 20 stycken personer med fet plånbok. Bilen driver på alla fyr hjulen precis som alla dom senaste bilarna dom producerat, med utantag från Gallardo LP550-2 som driver på bakhjulen. Parad med V10:an på 5,2 liter är en sexväxlad semi-automatisk låda med tillhörande paddlar bakom ratten.


Tack till http://www.gtspirit.com för bilderna
Annonser