Ariel Atom 700 DDMWorks – Do you dare?

Jeremy Clarkson, från det kända Brittiska TV-programmet Top Gear provkörde för några år sedan Ariel Atom. Med en vikt på runt 600 kilo, en effekt som ligger på 245 häst blev det fartfyllt! Lägg då till att bilen saknar både dörrar och tak, ja till och med vindruta så blir det hela intressant.

På Top Gear Test Tracks långa raksträcka fladdrade det därför riktigt ordentligt från Mr. Clarkson! Med öppen mun och full gas såg han ut som en segelbåts spinnaker.  För er som inte hänger med riktigt i min referens, var lugna, bilden längst ner på sidan kommer sudda bort alla frågetecken!

Genom att ha en så låg vikt behövs inte en speciellt stor motor för att sätta skräck i både förare och eventuell passagerare. Men trots detta släppte Ariel en saltare version och det med besked! Ariel Atom 500 föddes! Bilen fick en V8 som egentligen är två stycken Suzuki Hayabusa motorer ihopsatta med kompressor.

Den mystiske The Stig satte på det första avsnittet av säsong 16, snabbaste tiden någonsin runt banan. Tiden lyder 1:15:1 vilket inte säger så mycket tills man tittar på tvåan, McLaren MP4-12C, en bil som utvecklades av McLaren tillsammans med Jenson Button och Lewis Hamilton på just Top Gear Test Track. MP4-12c som är gjord för att gå bra runt banor fick se sig slagen med över en sekund! Hur är detta möjligt? Jo bilen råkar nämligen ha som siffran i namnet avslöjar 500 hästar. Pratar vi hk/ton så ger det bilen ungefär dubbelt så mycket som Bugatti Veyron. Toppfarten för Ariel Atom 500 är skriven till 281 blås. Är du skeptisk så kan du ju försöka själv om du vågar.

Allt detta låter iallafall i mina öron helt sinnessjukt. Men det tycker tydligen inte folket på DDMWorks. Dom har nämligen valt att vrida upp effekten på original Atomens lilla två liters Ecotec-motorn rejält! Storebror Atom 500 har drygt dubbla effekten som Ecotec-motorn ger. Men efter trolleri av DDMWorks plockas numera 700 hästkrafter ur den lilla motorn. Effekten kommer genom att man installerat en fetare kompressor, och tilldelat bilen en turbo från Garret.

Effekten per liter ligger på 350 hästkrafter vilket är extremt! Bugatti Veyron har 125 hk/liter som jämförelse.

Alla bilar kontrolleras på en bromsbänk innan de skickas  till kund för att se till att allt står rätt till. DDMWorks rekommenderar sina kunder att ta en specialiserad kurs i avancerad körning för sin egen säkerhets skull. För att inte alla 700 hästkrafter ska göra sin rätt  har DDMWorks även bestyckat bilen med 275 millimeter feta bakdäck.

Inga prestandasiffror finns, men räkna med att effekt-boosten skalar 0-100 tiden ytterligare och toppfarten lär även den skruvas upp en smula.

Frågan är om folket bakom denna bilen verkligen har alla hästar i hagen?

Annonser