Rekordslaktaren från Skåne – Koenigsegg Agera R

Bild

Finanskriser är kända för att påverka industrier och människor negativt. SAAB gick omkull och Volvo såldes till Kinesiska Geely för att överleva. Kvar på Svensk mark i lilla Ängelholm finner man nu det enda Svenskägda bilföretaget vid namn Koenigsegg Automotive AB. Bilarna handbyggd av en liten grupp genier på gamla F10.

Mannen bakom företaget heter Christian Von Koenigsegg och är en sann bilentusiast! I början av SAAB:s tragiska fall ville Koenigsegg gå in och köpa SAAB men inget beslut togs och efter att tiden gått drogs sig Koenigsegg ur affären eftersom riskerna växt och blivit för stora.

Christian själv är djupt involverad i bilarnas utveckling och leder utvecklingen av teknik själv. Förutom Christian själv är den norska affärsmannen och designern Bård Eker stora ägare i Koenigsegg Automotive AB. Bård äger 49% av aktierna i företaget.

2011 kom en bil vid namn Koenigsegg Agera som efterträdde CCR och CCX. Konkurrenterna drog efter andan! Ett flertal hyperbilar hade då redan sett ljuset, exempelvis: CC S8, CCX, CCR, CCXR. Den sistnämnda går faktiskt att köra på både bensin men även på etanol vilket ger en rejäl boost i prestanda och effekt samtidigt som förbrukningen höjs (men det är väl ingen stor ekonomisk smäll för de som äger bilen).

Men åter till Koenigsegg Agera. Bilen är ett monster med relativt låg vikt på endast dryga 1300 kg. Addera en V8 på 5 liter bestyggad med dubbelturbo. Effekten är en bil som äter mer än bara pasta och pizza från Italien! Utbudet hos dom Italienska mer etablerade företagen får se sig slagna i många avseenden. Tiden går och teknik föråldras, Så vad passar bättre då en att Koenigsegg Agera R visas upp? Bokstaven R skvallrar om att här har minsann skett något! Och lita på det! Agera R snodde världsrekord efter världsrekord med en röd kundbil. Sex hela rekord slogs och listan under är en redogörelse av vilka tider som sattes på de olika testerna!

0-300 km/h = 14.53sek
300-0 km/h = 6.66sek
0-300-0 km/h = 21.19sek

0-200 mph = 17.68sek
200-0 mph = 7.28sek
0-200-0 mph = 24.96sek

(200 mph= 321.8688 km/h)

För att sätta dessa nakna siffror i ett sammanhang kan vi jämföra med Bugattis monstruösa Veyron Super Sport, ”Världens snabbaste” serie tillverkade bil som satte toppfarts rekord på hela 431 km/h. Detta franska monster klarar 0-200-0 mph på 25.6 sekunder. Alltså drygt en halv sekund långsammare än Svensken!

Bilen är lättad jämfört med Agera och trimmad till att på etanol(E85) leverera hela 1115 hästar. Det är visserligen lite mindre än Bugattin, men lägg då i åtanke att bilen väger betydligt mycket mindre. Inga officiella tester har gjorts då man låtit besten gå för fulla muggar hela vägen till topp, men enligt Koenigsegg själva är den teoretiska toppfarten 440 blås och 0-100 utlovas på under 3 sekunder.

Koenigsegg själva menar att när man tittar på mera intressanta 0-200 km/h siffrorna så förstår vi bättre potentialen i drivlinan hos Agera R. Den behöver nämligen bara 7,5 sekunder för att uppnå 200 blås! Jämför med Porsches snabbaste bil någonsin Porsche 911 GT2 RS (en bil med 620 häst) – så behöver den 9,8 sekunder för att uppnå samma hastighet! Då börjar man förstå hur brutal Koenigsegg Agera R faktiskt är!

Bild

Ett år efter premiären 2011 på Genéve visades Agera R Second Generation. Uppgraderingar utgjorde den andra generationens Agera R. Ihåliga kolfiber fälgar som tillsammans sparade 20 kg, effekten på Etanol ökades från 1115 hästkrafter till ännu mer vansinniga 1140 hästar. På vanlig bensin ökade även effekten med 20 hästkrafter från 940 till 960 hk. Som första bil använde även Koenigsegg en nano-surfaced cylinder sleeves vilket minskade friktion och förbrukning i motorn. Ett nyutvecklat avgassystem i ultralätt material sänkte även vikten en aning och hjälpte till i effektförbättringen. 20kg downforce i 250 km/h fick man med hjälp av nya winglets fram.

Christian Von Koenigsegg har med sitt livsverk Koenigsegg Automotive AB satt Sverige på världskartan inom hyperbilskategorin och inte bara lyckats slå sig in i den exklusiva klubben utan även lamslagit allt som tidigare utgjorde den. En sann hjälte skulle jag personligen vilja kalla honom!