Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse – Världens snabbaste hårfön

Vitesse

Backslick på Franskt vis i 410 km/h!

I år var bilsalongen i Genéveen riktig höjdare. Som vanligt vad gäller superbilar och allmänt extravaganta bilar visades en hel drös extrema bilar upp.

Bugatti passade självklart på att vara värst på sitt egna vis genom att visa den snabbaste cabrioleten som någonsin skapats!Bilen heter Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse och är i stora drag en Bugatti Veyron Super Sport utan tak! Allt som har med denna bil är fullstädigt från vettet. Men så har Bugatti varit sedan starten 1909!

Hur presenterar man då detta fartmonster bäst då? Med råa siffror såklart! 0-100km/h avverkas på blixtsnabba 2.6 sekunder! Det är visserligen slöare än den lite mer vindtäta brodern Super Sport, men garanterat känns det värre! 0-200km/h är över på 7.1 sekunder och magiska 300km/h har du nått 16.0 sekunder efter att det slog om till grönt.  Vad får då stopp på dig? Enorma keramiska bromsar, 400 mm fram och 380 mm bak får denna nästan två ton(!) tunga bilen att stanna på 7.9 sekunder från 300km/h. Med hjälp av sina 1200 hästkrafter skjuter bilen 1/4 milen på 10 sekunder blankt vilket spöar näst intill allt på gatan! Motorn är den samma som Bugatti Veyron Super Sport använder sig av vilket innebär 8 liters W16 motor med inte mindre än fyra(!) stycken turbo aggregat!

Endast då nålen på hastighetsmätaren pekar på 410 km/h kommer du stannas upp i din acceleration! Visst, det är några km/h långsammare än Super Sporten men det är iallafall mer än nog för att ge bilen rätten att titulera sig som världens snabbaste produktions cabriolet!

Vad kostar då bilen denna hårresande tidsmaskin? Ett exemplar såldes nyligen till Storbritannien för hela 22 miljoner kr. Det är ett rekord! Inte någon gång tidigare har en ny bil kostat så mycket.